Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Eva

  “Door de taal krijg je ook veel van de cultuur mee. Er gaat een wereld voor je open!”

  Na het vwo maakte Eva (22) in haar tussenjaar een onvergetelijke reis door Afrika. Ze trok in twee maanden tijd van Tanzania naar Zuid-Afrika. “We gingen met een jeep en sliepen in de open lucht. Ik vond het geweldig! De kennismaking met de plaatselijke culturen bleef alleen nogal oppervlakkig. Ik wilde daar meer kennis over opdoen.” Juist die behoefte zorgde ervoor dat Eva bij de studie Afrikaanse talen en culturen in Leiden uitkwam.

  Antropologie en geschiedenis

  Eva koos in eerste instantie voor International Studies met de specialisatie Afrika, maar miste daarbij de echte verdieping. “De vakken over Afrika vond ik wel heel erg leuk. Zo kwam ik bij de opleiding Afrikaanse talen en culturen terecht.” Na haar eerste jaar kon ze kiezen tussen taalkunde of antropologie en geschiedenis. Ze koos bewust voor die laatste richting: “Cultuur vind ik het meest interessant, en daarbinnen vooral de literatuur.”

  Studeren in Ghana

  Een bijzondere ervaring voor Eva was haar verblijf in Ghana. Als onderdeel van de opleiding vertrok ze naar dit land om daar een Afrikaanse taal te leren. In haar geval was dat Twi, een van de meest gesproken talen in Ghana. Hoewel Eva niet voor de taalkundige specialisatie heeft gekozen, vindt ze het erg leuk om nieuwe talen te leren kennen. “Wat ik leuk vind, is dat je door de taal ook veel van de cultuur meekrijgt. Er gaat een wereld voor je open.”

  Onderzoek naar rolpatronen

  Mede door haar verblijf in Ghana is Eva geïnteresseerd in de rollen van mannen en vrouwen in Afrika. “Man-vrouwrelaties verschillen heel sterk per cultuur en liggen in Afrika anders dan bij ons. Ik vond het interessant om te zien dat de traditionele rolverdeling op de universiteit minder duidelijk aanwezig was dan op het platteland. De cultuur is in beweging.” Ook voor haar scriptie houdt Eva zich bezig met het onderwerp gender. “Ik kijk naar de bijdrage van vrouwelijke artiesten in Ghana aan de maatschappelijke ontwikkeling.”

  Idealist

  Naast haar studie is Eva een vrolijke 22-jarige die graag films kijkt en tijd doorbrengt met vrienden en familie. Ook is ze regelmatig in de keuken te vinden om vegetarische recepten uit te proberen. Daarnaast noemt Eva zichzelf “best wel een idealist”. Na haar studie wil ze dan ook graag iets maatschappelijks doen. “Werken aan maatschappelijke projecten in Afrika voor een overheidsorganisatie of een NGO lijkt me wel wat.”

  Je wereld vergroten

  Voordat ze bij de studie Afrikaanse Talen en Culturen uitkwam, had Eva eigenlijk nooit een talenstudie overwogen. Ze dacht eerder aan iets met kunst. Toch geeft ze nu aan: “Het is echt een studie die bij mij past en die mijn wereld groter heeft gemaakt. De studie heeft me niet alleen kennis gegeven over het Afrikaanse continent en zijn geschiedenis, maar ook over het belang om kritisch te kijken naar je eigen perspectief.” Daarom besluit Eva resoluut: “Een andere studie dan deze had ik niet kunnen kiezen.”

  > Wil jij ook iets met Afrikaans doen? Bekijk de mogelijkheden