Interviews
De studiekeuze van Fardau
“Pas tijdens mijn studie merkte ik hoe bijzonder mijn Friese identiteit was”
Fardau (22) heeft zich binnen de studie Minorities & Multilingualism aan de Rijksuniversiteit Groningen gespecialiseerd in de Friese taal en cultuur. Waarom ze voor deze opleiding gekozen heeft? “Deze studie trok mij heel erg, omdat ik altijd al geïnteresseerd was in taal en cultuur, specifiek in het sociale aspect ervan. Ik had op dat moment nog niet bedacht dat ik specifiek de Friese track wilde doen. Pas toen ik lid werd van de Friese studievereniging, merkte ik hoe bijzonder mijn Friese identiteit is en hoeveel interesse ik daarvoor had. Ik heb toen eerst een vak Friese taalvaardigheid gedaan en dat beviel zo goed, dat ik vervolgens voor deze richting gekozen heb.”
Met Fries op uitwisseling naar Thessaloniki
Hoe zit Fardaus opleiding precies in elkaar? “Binnen de Friese track leer je los van de globalere context van de bachelor eerst om goed Fries te schrijven, vervolgens krijg je ook vakken over Friese taalkunde, geschiedenis, literatuur en cultuur.” Fardau heeft zich echter niet alleen verdiept in Friesland. “Ik ben een semester naar Thessaloniki geweest, ik wilde graag kijken wat er was buiten Fries om. Ik vond het heel interessant om de meertalige situatie in Griekenland de bestuderen, omdat je op die manier ook weer nieuwe inzichten meebrengt naar het werkveld waar je zelf mee bezig bent. Het was een heel waardevol half jaar, maar het Fries begon na een tijdje toch weer te kriebelen.”
Breed en internationaal werkveld
Fardau is duidelijk enthousiast over haar studie, ze wil dan ook graag iets meegeven aan studiekiezers: “Ik vind mijn studie een hele mooie, bijzondere opleiding. De keuze ligt niet voor de hand, daarom wil ik ook zo graag dat meer mensen ervan weten. Wat betreft het Fries, daarvan is het gewoon heel jammer dat het een wat stoffig imago heeft, terwijl er heel veel onderzoeksgebieden zijn en je het ook heel internationaal kunt trekken. Ik vind het enorm belangrijk om jonge mensen te inspireren om die wereld niet te laten vergrijzen. Dat is ook iets wat ik graag over wil dragen via het onderwijs, hoe interessant het is om het te studeren en hoe goed je in korte tijd kunt worden in het lezen van je moedertaal.”
Vooroordelen over de studie
Naast het stoffige imago zijn er meer vooroordelen waar Fardau mee te maken krijgt wanneer ze vertelt over haar opleiding. “Van Friessprekenden krijg ik vaak wel heel positieve reacties, maar door mensen die niet zozeer bekend zijn met het Fries wordt er vaak wat lacherig over gedaan. Ze denken dat je niets met je studie zou kunnen, omdat Fries uitgestorven zou zijn of het ‘toch maar een accent is’, terwijl dat absoluut niet waar is. Dat geeft maar weer aan dat mensen niet genoeg op de hoogte zijn van het brede onderzoeks- en werkveld. De baankansen zijn juist heel goed, er wordt ook flink gesubsidieerd. Ook bouw je gemakkelijk een netwerk op, waardoor je relatief makkelijk een baan of onderzoeksstage aangeboden krijgt.”
Verder in onderwijs en onderzoek
Fardau is op dit bezig met de master Multilingualism en ze loopt stage bij een Hogeschool in Leeuwarden. “Daar werk ik aan een project dat gericht is op het verbeteren van schrijfvaardigheid van Friese leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Hierdoor ben ik in aanraking gekomen met het onderwijs en daardoor heb ik besloten om volgend jaar de lerarenopleiding te gaan doen. Ik weet niet of ik in het onderwijs wil blijven hangen, maar ik vind het fijn die werkervaring op te doen. Uiteindelijk zou ik graag een promotie-onderzoek willen doen als daar de mogelijkheden voor zijn.”