Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Floor

  “Een taal studeren is niet zomaar iets. Het niveau en tempo ligt hoog.”

  Lekker ambitieus kun je Floor (24) wel noemen. Ze heeft grootse plannen voor de toekomst en combineert haar studie Frans aan de UvA met vrijwilligerswerk, hobby’s en een leuke bijbaan. “Frans is een leuke en uitdagende opleiding. Het niveau ligt hoog, zodat je de taal snel goed leert spreken. Dat is er juist zo leuk aan. Frans is eigenlijk mijn hobby en studie ineen.”

  Nog niet uitgestudeerd

  Toen Floor, een geboren Friezin maar nu Amsterdamse, op haar 21e haar diploma voor Rechten behaalde, wist ze één ding zeker: ze was nog niet uitgestudeerd. Tijdens haar studie Rechten miste ze het bezig zijn met taal, en dan vooral met het Frans, haar favoriete taal. Ook leek vloeiend Frans spreken haar dé manier om zichzelf in het Europees recht te onderscheiden als ze straks aan het werk gaat. Eén en één is twee: enthousiast begon Floor twee jaar geleden aan de studie Frans.

  Pittige studie

  “Mensen denken weleens dat je een nieuwe taal wel met een korte cursus kunt oppikken. Niets is minder waar als je een taal écht goed wilt leren spreken.”, zegt Floor stellig. “Een taal studeren is niet zomaar iets. Het niveau en tempo ligt hoog bij de opleiding Frans. Je begint in jaar 1 waar je bent gebleven op de middelbare school. De colleges zijn meteen volledig in het Frans. In het begin vond ik dat heel pittig, maar de docenten zijn gelukkig heel aardig en begeleiden je goed. Juist omdat het een kleine opleiding is, kijken ze naar wat jij nodig hebt. Je bent geen nummer.”

  Franstalige katten?

  Floor vindt het belangrijk om zichzelf in het Frans onder te dompelen. Daarom kijkt ze Franse series op tv. Ook heeft ze een bijbaan bij de klantenservice van klikkie, een jong bedrijf in Amsterdam, waar ze onder andere de Franse klanten te woord staat. “Oh ja, en ik praat weleens Frans tegen mijn katten”, voegt Floor lachend toe.

  Studiereis naar Nice

  Wie denkt dat Floor al vóór haar studie jaarlijks in Frankrijk te vinden was, heeft het goed mis. “De taal vond ik altijd al geweldig, maar, op één dag in Lille na, was ik nog nooit in Frankrijk geweest voordat ik aan deze studie begon.” Inmiddels heeft Floor die schade overigens ruimschoots ingehaald. Voor dit jaar staan een reis met de studievereniging naar Nice en een vakantie naar Parijs op het programma.

  Grootse toekomstplannen

  Tussen het reizen door fantaseert Floor graag over haar toekomst. “Ik wil na de studie Frans een master op het gebied van het Europese voedselrecht volgen. Dan kan ik mijn juridische kennis combineren met mijn kennis van het Frans. Ik denk dat Frans in mijn loopbaan altijd nuttig zal zijn. Zo heb ik kort stage gelopen bij Danone en werd ik daar specifiek om mijn kennis van het Frans aangenomen. Het is echt waardevol om een taal te beheersen die niet veel Nederlanders spreken.”

  Dierenliefhebber en boekenfanaat

  Hoe leuk Floor het ook vindt om in de Franse taal, geschiedenis en cultuur te duiken, haar leven naast de studie vindt ze minstens zo leuk. Stilzitten is aan haar niet zo besteed, hoewel ze voor een goede Netflix-serie zo af en toe een uitzondering maakt. Verder is ze vrijwilliger op de meldkamer van de dierenambulance, is ze trotse eigenaar van twee katten en brengt ze graag tijd door met vrienden of met een goed boek. En dan natuurlijk het liefst een leuk Frans boek.

  > Wil jij ook iets doen met Frans? Bekijk de mogelijkheden.