Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Gilles

  “Na mijn studie wil ik zo snel mogelijk in Denemarken gaan wonen.”

  Gilles is eerstejaarsstudent Scandinavië studies aan de Universiteit van Amsterdam. Binnen deze opleiding heeft hij ervoor gekozen om zich te specialiseren in het Deens. Naast zijn studie werkt hij als kunstenaar en fotograaf, wat samen met het kijken van Deense films ook zijn grootste hobby’s zijn.

  Van crush naar studiekeuze

  Hoe is Gilles tot zijn studiekeuze gekomen? Lachend vertelt hij hoe dit bij hem verliep. “Het begon eigenlijk met de serie ‘Broen’ (‘The Bridge’, red.). Daarin speelt Thure Lindhardt, op wie ik een beetje een crush kreeg. Toen ben ik al zijn werk gaan kijken en op die manier ben ik de Deense filmwereld ingerold. Daar is het zaadje geplant. Vervolgens ben ik – eigenlijk voor de grap – op Duolingo begonnen met het leren van Deens. Op die manier zou ik nog iets kunnen volgen als ik Lindhardt een keer in het theater zou zien. Vervolgens heb ik een taalcursus gedaan, ben ik een paar keer naar Denemarken op vakantie geweest en kwam ik erachter dat het land en de cultuur mij heel erg liggen.”

  Leren over de regio

  Hoewel Gilles ervoor heeft gekozen om zich te verdiepen in het Deens, volgt hij binnen zijn opleiding ook vakken met studenten die zich bezighouden met Noors en Zweeds. “Het eerste vak, dat we samen volgen, gaat over het moderne Scandinavië. Hierbij krijg je een introductie in de regio. Daarnaast heb ik elke week twee keer drie uur Deense les, waarbij het puur gaat om de taal. In het tweede semester wordt de hoeveelheid taal iets verminderd en komen er ook vakken bij over de cultuur en geschiedenis van Denemarken, dit wordt ook echt gegeven door een Deense docent.”

  Kleinschalige opleiding

  Gilles is de enige voltijdstudent Deens in het eerste jaar, maar dit betekent niet dat hij de lessen in zijn eentje volgt. Er zijn bijvakkers van allerlei studierichtingen, zoals de ICT of het Oudgrieks. “De sfeer onderling is heel leuk, we hebben zelfs met elkaar Sinterklaas gevierd. Omdat we zo’n kleine groep zijn, is het een heel veilige ruimte en durft iedereen ook daadwerkelijk Deens te praten.” Dat hij de enige eerstejaarsstudent is, zorgt soms ook voor grappige situaties. “De studievereniging had voor elke taal een Discord aangemaakt met een voice chat, maar met wie moest ik praten?”

  Kritisch kijken naar geschiedenis

  Wat Gilles tot nu toe het meest is bijgebleven aan zijn studie? “Tijdens een meeloopdag had ik een college van het vak ‘Rewriting Arctic History’, dat gaat over de geschiedenis van de Noordpool. Daar komen ook thema’s als whitewashing aan bod. Ook hebben we het bijvoorbeeld over de onderdrukking van de Samen. Je merkt echt dat er binnen de studie kritisch gesproken wordt over dit soort onderwerpen, dat vind ik heel mooi.”

  Emigreren naar Denemarken

  Binnen de bachelor is Gilles van plan om een half jaar in Kopenhagen te gaan studeren, maar hij is niet van plan om daarna definitief naar Nederland terug te keren. “Ik wil sowieso in Denemarken gaan wonen. Hoe jonger ik ernaartoe ga, hoe minder ik hier heb opgebouwd, dus eigenlijk wil ik na mijn studie zo snel mogelijk die kant op. Ik zou in Denemarken wel nog een master willen volgen: studeren is daar op dit moment gratis, ook voor buitenlandse studenten.” Na zijn studietijd zou hij wel aan de slag willen in de toeristenbranche, om Nederlanders in Denemarken een fijne tijd te bezorgen. Zijn échte droombaan? Werken bij Nordisk Film, de oudste filmstudio – buiten Frankrijk – ter wereld.

  >Wil jij meer weten over deze opleiding? Klik hier voor meer informatie.