Talenstudie voor jou

  • Interviews

    De studiekeuze van Hanne

    “Door naar taal te kijken, kunnen we veel ontdekken over emoties en het brein.”

    “Taal is overal”, zegt Hanne (22). Haar studie Taalwetenschap in Nijmegen is dan ook heel breed. “De ene dag houd je je bezig met spraakrobots, de andere dag met mensen die hun taalvermogens hebben verloren door een ongeluk.” Zelf is Hanne vooral geïnteresseerd in taal als een manier om de menselijke geest te bestuderen. Daarom volgt ze keuzevakken over taalpsychologie.

    Anders dan je denkt

    Taalwetenschap is een heel ander soort opleiding dan Nederlands of Duits, legt Hanne uit. Alleen al omdat je bij Taalwetenschap geen specifieke taal leert of bestudeert. Taalwetenschap gaat veel meer over taal als fenomeen en raakt aan vakgebieden als psychologie, neurologie en ICT. Zo heeft Hanne vakken over programmeren gevolgd, bijvoorbeeld om te begrijpen hoe Google taalonderzoek inzet om zoekopdrachten uit te voeren.

    Onderzoek naar scheldwoorden

    Hanne doet nu een onderzoeksstage aan de universiteit, waarvoor ze het gebruik van scheldwoorden in Nederlandse literatuur analyseert. “Voordat ik die wetenschappelijke stage deed, dacht ik: wil ik de wetenschap in of wil ik voor een bedrijf gaan werken? Nu zie ik dat onderzoek doen veelzijdig werk is. Ik ga met veel plezier naar mijn stage, dus ik zie het wel zitten om taalonderzoeker te worden. Ik vind het leuk om te puzzelen met statistiek en een onderzoek op te zetten.”

    Vooroordelen

    Hanne merkt dat er een vooroordeel is over talenstudies, namelijk dat het beter zou zijn om een exacte studie (een bètastudie) te kiezen in plaats van een alfastudie, zoals een taalopleiding. Wanneer ze aan mensen vertelt waar ze zich in haar studie mee bezighoudt, is haar omgeving vaak verbaasd: “Dat is eigenlijk helemaal niet zo erg alfa.” Daarom vertelt Hanne juist extra stellig dat ze een talenstudent is.

    Liefde voor structuur

    Structuur is wel aan Hanne besteed. Systematisch en logisch te werk gaan is niet alleen kenmerkend voor exacte studies, maar speelt ook in Hannes onderzoek een grote rol. Overigens is haar studie niet het enige waarin Hanne haar voorliefde voor structuur kwijt kan. In haar vrije tijd vindt ze het fijn om te tekenen en te schilderen, of een ingewikkeld breipatroon uit te zoeken. Ook in klassiek ballet kan ze haar hang naar precisie kwijt.

    Bijdragen aan kennis van het brein

    Volgens Hanne vullen de exacte wetenschappen en taalwetenschap elkaar goed aan, bijvoorbeeld in onderzoek naar de werking van de hersenen. Daar is nog altijd weinig over bekend. “Door naar taal te kijken, kunnen we veel over de mens, het brein en de emoties ontdekken.”

    > Wil jij ook iets met taalwetenschap doen? Bekijk de mogelijkheden.