Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Iddo

  “Alleen deze studie past écht bij mij”

  De wortels van Iddo liggen in Latijns-Amerika. Hij werd 22 jaar geleden geboren in Suriname en heeft vier jaar in Bolivia gewoond. “In mijn leven ben ik vaak verhuisd, maar Latijns-Amerika bleef me altijd trekken”, vertelt hij. Niet verrassend dus dat hij koos voor de opleiding Latijns-Amerikastudies in Leiden. Volgens Iddo is er geen studie die zó goed bij hem past als deze: “Latijns-Amerika is onderdeel van mijn identiteit.”

  Taal geeft toegang tot de regio

  Iddo vindt het fijn dat zijn studie kleinschalig is. “Daardoor bouw je met de docenten en studenten gemakkelijk een netwerk op.” Maar het leukste vindt hij dat je een regio bestudeert vanuit meerdere invalshoeken en daarnaast een taal leert. “De taal helpt je om toegang te krijgen tot die regio”, legt Iddo uit, “want daardoor kun je de bronnen uit het gebied raadplegen.” Hij ziet zichzelf niet zozeer als een talenstudent, maar meer als iemand met interesse voor een regio die daar zijn talenkennis voor inzet. “Maar ik ben wel een talenmens. Ik switch snel tussen talen en vind talen erg leuk.”

  Ander perspectief

  Inmiddels is Iddo net klaar met zijn opleiding Latijns-Amerikastudies. Hij volgt nu de geschiedenismaster Cities, Migration and Global Interdependence. Daarbij richt hij zich specifiek op Chili, Bolivia en Venezuela. Hij vindt het mooi dat de studie hem leert om zijn westerse blik los te laten. Dat leerde hij al toen hij in Bolivia opgroeide en daar extreme armoede zag, maar zijn studie heeft hem verder gestimuleerd om vanuit verschillende perspectieven naar de wereld te kijken.

  Verblijf in het buitenland

  Liever dan in de Nederlandse collegebanken zit Iddo overigens in Latijns-Amerika. Zo liep hij stage bij de Nederlandse ambassade in Chili om daar een communicatie­strategie op te stellen voor de ambassade. Ook studeerde hij een paar maanden in Chili als onderdeel van zijn opleiding. “De universiteit heeft contacten met universiteiten in Latijns-Amerika. In je tweede jaar kun je daar vakken in het Spaans of Portugees volgen. Zo leer je de taal nóg beter spreken”, legt Iddo uit.

  Internationale droombaan

  Iddo ziet zichzelf in de toekomst wel in Latijns-Amerika wonen en werken. Dan wel het liefst een functie in de publieke sector, bijvoorbeeld bij een ambassade of een NGO. “Het bedrijfsleven trekt me niet echt”, geeft Iddo toe. Een functie in het management van zo’n internationaal gerichte organisatie lijkt hem wel wat, bijvoorbeeld bij Buitenlandse Zaken.

  Geen ijsbreker nodig

  Iddo’s interesse voor andere landen en culturen is hem met de paplepel ingegoten. Vanwege het werk van zijn ouders heeft hij op verschillende plekken in Nederland en in Latijns-Amerika gewoond. Dat heeft hem gemaakt tot iemand die graag contact legt met anderen. Of, zoals hij het zelf zegt: “Bij andere mensen moet eerst het ijs gebroken worden. Bij mij is er geen ijs.” Een van de dingen die Iddo graag met andere mensen doet, is muziek maken. Hij speelt piano en zingt graag. Maar ook sport is wel aan Iddo besteed: momenteel doet hij aan hardlopen, maar hij houdt eigenlijk vooral van voetbal. Een typisch Latijns-Amerikaanse liefhebberij! Zou het toeval zijn?

  > Wil jij ook iets met de Spaanse taal en cultuur doen? Bekijk de mogelijkheden.