Talenstudie voor jou

  • Interviews

    De studiekeuze van Imke

    “Dankzij mijn studie kan ik me specialiseren én algemene kennis opdoen.”

    Een studiekeuze maken vond Imke niet makkelijk. “Ik vond te veel leuk en wilde me niet tot één ding beperken.” Dat ze iets met Frans wilde doen, was Imke al wel duidelijk. Toen ze in een tussenjaar in het hotel van haar tante in Frankrijk werkte, groeide haar voorliefde voor de Franse taal. Daar wilde ze meer mee gaan doen, maar dan wel het liefst in een brede context. Dat kon! De opleiding Europese Talen en Culturen in Groningen geeft haar de kans om zich te specialiseren én brede kennis op te doen.

    Europese Talen en Culturen

    Hoe het studieprogramma er bij Europese Talen en Culturen uitziet? Imke legt uit: “Je specialiseert je vanaf het begin in een bepaalde taal, in mijn geval Frans. Die taal leer je vloeiend spreken en je krijgt colleges over de taal, literatuur en politiek van dat land. Daarnaast volg ik vakken de losstaan van de taal, bijvoorbeeld over de Europese politiek of over taalkwesties op Europees niveau”, vertelt Imke. “Voor mij is deze opleiding alles in één. Je kunt je specialiseren, maar ook veel algemene kennis opdoen.”

    Europese vakken

    Imke vindt niet alleen de Franse taal en literatuur interessant. Ook de bredere Europese vakken spreken haar aan. “Zo volgde ik in mijn eerste jaar het vak Studying Europe. Daarbij komen onderwerpen aan bod als de toekomst van de EU en de rol van de Engelse taal in Europa. Heel breed dus! Het leukste aan de opleiding vind ik dat ik heel vrij ben in de samenstelling van mijn vakkenpakket. Zo heb ik een tijdje extra vakken van Spaans gevolgd om die taal ook te leren. Het is leuk dat de opleiding dat mogelijk maakt.”

    Colleges in Frankrijk

    Een taal leren lukt nog beter als je naar het land zelf gaat, zo ontdekte Imke. Ze kon niet wachten om in haar vierde jaar een tijdje in Toulouse te studeren. “In Frankrijk zag ik veel dingen uit de colleges opeens in de praktijk. Bijvoorbeeld de verschillen tussen ‘u’ en ‘jij’ zeggen in Nederland en Frankrijk. Toen merkte ik pas hoe waardevol mijn kennis van het Frans is. Een taal spreken gaat over veel meer dan grammatica en spelling. In verschillende situaties spreek je mensen op een andere manier aan. Heel leuk om me daarin te verdiepen en dat ook in de praktijk te ervaren!”

    Franstalige woensdagavonden

    Ook in haar eigen woonplaats Groningen kan Imke regelmatig Frans praten. Niet alleen met haar moeder, die zelf docent Frans is, maar ook op de speciale Franstalige woensdagavonden waaraan ze regelmatig deelneemt. “Het Institut Français organiseert soms op woensdagavond een bijeenkomst waarbij je met elkaar op een informele manier Frans gaat praten. Een leerzame en laagdrempelige manier om met de taal bezig te zijn!”, zo vertelt Imke. Ook buiten die Franstalige avonden om, hoeft Imke zich niet te vervelen. Zo leest ze graag boeken en houdt ze er een druk sociaal leven op na. Ook wil ze binnenkort weer vrijwilligerswerk gaan doen.

    Werken bij de EU?

    De keuze voor een toekomstig beroep is niet iets waar Imke zich erg druk over maakt. “Mensen vergeten weleens dat universitaire studies meestal niet opleiden tot één concreet beroep, maar dat je tijdens je studie juist leert ontdekken wat bij je past. Zolang je maar doet wat jij leuk vindt en waar je goed in bent. Een talenstudie biedt nogal wat mogelijkheden, dus ik weet haast zeker dat er iets moois op mijn pad zal komen.” Een optie die Imke interessant lijkt, is een baan bij de EU. “Daar kan ik vast mijn kennis van de Franse taal en cultuur en mijn brede kennis over Europa goed gebruiken.”

    > Ook benieuwd naar een talenstudie die bij jou past? Bekijk de mogelijkheden in onze opleidingenzoeker.