Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Isabel

  “Een talenstudie is veel breder dan woorden leren.”

  Isabel (22) studeert Franse Taal en Cultuur én Spaanse Taal en Cultuur in Utrecht. In vier jaar tijd wil ze beide opleidingen afronden. “Best pittig soms, maar ik vind het geweldig om beide talen te leren spreken en om meer over de culturen te leren.”

  Studiekeuze

  Isabel wist niet direct dat ze een taal wilde gaan studeren. “Ik heb bij veel studies gekeken”, vertelt ze. Frans vond ze altijd al wel een leuk vak. Toch realiseerde Isabel pas toen ze zich voor een avondopleiding een jaar lang op het Frans stortte, dat ze iets met die taal wilde gaan doen. Ze meldde zich aan voor de studie en voelde zich al snel op haar plek. De opleiding is veel breder dan vaak wordt gedacht, zo benadrukt ze. “Het is veel meer dan alleen woorden leren. In het eerste jaar krijg je nog vakken waarin je gericht de taal en grammatica leert, maar daarna ga je je meer verdiepen en verbreden.”

  Frans én Spaans

  Na een jaar merkte Isabel dat de studie Frans haar goed afging. Ze was toe aan extra uitdaging. Op aanraden van een docent koos ze een tweede studie: Spaanse Taal & Cultuur. Spaans sprak ze nog niet en het leek haar juist leuk om de taal vanaf nul te leren. Omdat een aantal vakken terugkomen bij beide studies, hoeft ze niet de twee volledige studieprogramma’s te doen. “Toch is het soms best pittig!”, geeft Isabel eerlijk aan. Maar ze heeft het er zeker voor over. “Het is ook heel interessant dat je veel leert over hoe je een taal leert. Dingen die je bij de ene taal leert, kun je ook bij de andere taal toepassen.”

  Taalkunde

  Bij beide studies richt Isabel zich op de taalkunde, een kant van het vak die ze nog niet kende van de middelbare school maar die haar goed ligt. “Ik vind beide talen heel mooi. Ook vind ik de structuur van taal erg interessant. Ik verdiep me graag in hoe talen werken.” Toch heeft Isabel stiekem wel een voorkeur: “Frans vind ik heel leuk, maar Spaans is toch wel mijn favoriete studie, ook omdat daarbij het gebied Latijns-Amerika aan bod komt. Dat vind ik erg interessant.”

  Verblijf in Granada

  Niet alleen leert Isabel graag over de Franse en Spaanse taal en cultuur, maar ook gaat ze graag op reis. “Als ik een excuus heb om naar Frankrijk of Spanje te gaan, dan grijp ik die kans met beide handen aan.” Volgend jaar gaat Isabel dan ook tien maanden studeren in stad Granada. En als Isabel niet in een van beide landen op bezoek is, dan kijkt ze graag naar Franse of Spaanse series. “Het is goed voor je taalvaardigheid en het is leuk om aspecten van de cultuur terug te zien in die series.”

  Toekomstambities

  Na haar studie ziet Isabel zichzelf wel werken in het onderwijs. “Niet als docent, maar door bijvoorbeeld een lesmethode te ontwikkelen.” Tot die tijd vermaakt Isabel zichzelf met diverse bijbaantjes. Zo heeft ze in het bestuur van de studieverenigingen van Spaans en Frans gezeten, iets wat goed past bij haar sociale karakter. Ook werkt ze bij het tekstbureau van haar moeder en heeft ze een tijdje Nederlandse bijles gegeven aan een Frans-Spaans gezin. Haar ultieme droombaan zou zijn om reisboeken te schrijven. “Dat lijkt me een mooie combinatie van reizen, met talen bezig zijn en schrijven.”

  Of Isabel een talenstudie zou aanraden? Jazeker! “Ik zou een talenstudie aanraden aan iedereen met interesse voor andere culturen. Een talenstudie helpt je daar heel erg bij.”

  > Wil jij ook iets met Frans doen? Bekijk de mogelijkheden.

  > Wil je iets met Spaans doen? Klik dan hier voor de mogelijkheden.