Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Jamie

  “De opleiding is veelzijdig en veel interessanter dan het schoolvak Nederlands.”

  Bij de opleiding Rechten was er één ding dat Jamie (22) miste: bezig zijn met taal en literatuur. Nederlands was op de middelbare school al zijn favoriete vak en hij vond het jammer daar nog maar weinig mee te doen. De keuze om, naast Rechten, Nederlandse Taal en Cultuur te gaan studeren, was voor hem dan ook logisch. “Ik ben gek op literatuur, houd van geschiedenis en vind het ook interessant hoe talen in elkaar zitten. Dat alles kan ik bij de studie Nederlands combineren.”

  Van literatuur tot klankleer

  De studie Nederlands heeft veel verschillende kanten. Juist dat spreekt Jamie aan. “Het leukst vind ik literatuurvakken, waarbij je veel boeken leest en die in hun context leert plaatsen. Daardoor leer je tegelijkertijd veel over de Nederlandse cultuur. Ook taalkunde is erg interessant. Zo heb ik een vak gevolgd over klankleer in het Nederlands en was er een vak over hoe de Nederlandse taal zich heeft ontwikkeld. Daarnaast volg je ook vakken over communicatie in teksten en gesprekken. Later in de studie kun je je specialiseren in één gebied.”

  Anders dan het schoolvak

  Jamie vindt het jammer dat mensen vaak in eerste instantie aan het schoolvak Nederlands denken bij de studie Nederlands. “De studie lijkt daar totaal niet op. De stof is veel diepgaander en het tempo ligt ook een stuk hoger. Zo lees je soms voor één vak in een paar weken tijd heel wat boeken. Totaal geen straf als je, zoals ik, van lezen houdt.” Ook leuk vindt Jamie de kleinschaligheid van de opleiding. “Het is geen massastudie en je kent iedereen bij naam. Dat is bij veel opleidingen wel anders.”

  Onderzoek voor leesclubs

  Het leukste wat Jamie tijdens zijn studie heeft gedaan, is een onderzoeksproject voor de Stichting Literatuurclubs Drenthe. Hij vertelt er vol enthousiasme over: “Ik ben bij de boekenclubs langsgegaan om onderzoek te doen naar hoe leeswijzers worden gebruikt en hoe ze verbeterd kunnen worden. Hoe helpt de leeswijzer leden van de boekenclubs om de diepere laag uit literatuur te halen? En kloppen de discussiepunten uit de leeswijzer met wat de leden echt bespreken? Zo hebben we ontdekt dat leden van de boekenclubs vooral graag over hun gevoelens en ervaringen praten, iets waar de leeswijzer aanleiding voor kan geven.”

  Literaire romans en Game of Thrones

  In zijn vrije tijd leest Jamie veel boeken, is hij graag aan het gamen en maakt hij muziek. Lezen, ook buiten zijn studie om, is voor hem een ideale manier om tot rust te komen. Soms grijpt hij naar literaire romans. “Maar zo nu en dan lees ik ook gewoon populaire boeken als Lord of the Rings of Game of Thrones, hoor”, zegt Jamie lachend. Verder is hij lid van een muziekcommissie van de studievereniging van Nederlands, waar hij bas en gitaar speelt. Elk jaar oefenen ze binnen de vereniging voor de opvoering van meerdere Nederlandstalig nummers, bijvoorbeeld van BLØF.

  Het beste van twee werelden

  Jamie rondt op dit moment zijn opleiding Rechten af. Later wil hij zijn studies Notarieel Recht en Nederlands graag in een baan combineren. “Het lijkt me wel wat om op een notariskantoor te werken en daarnaast voor een juridisch medium te schrijven. Er is veel vraag naar mensen die een boodschap goed kunnen overbrengen, dus met het vinden van een baan komt het straks vast wel goed.”

  Wil jij ook iets met Nederlands doen? Bekijk de mogelijkheden.