Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Jonatan

  “Bij een talenstudie leer je meer dan alleen kennis.”

  Jonatan zocht een studie waar hij geen nummertje zou zijn. Hij wilde zich echt betrokken voelen en met andere studenten een interesse gemeen hebben. Zo kwam hij, naast zijn opleiding Geschiedenis, uit bij Italiaanse Taal en Cultuur in Leiden. “Het leuke van de opleiding is dat je echt iedereen kent. Ik heb veel geleerd van de colleges en de studie heeft me ook laten groeien als mens.”

  Italië-expert

  Volgens Jonatan leer je bij de studie in sneltreinvaart de Italiaanse taal. “Natuurlijk leer je niet alleen simpele gesprekjes voeren, zoals bij een talencursus”, vertelt Jonatan. “Een talenstudie en een cursus zijn niet met elkaar te vergelijken. Ik heb de Italiaanse taal leren spreken in meer dan alleen alledaagse gesprekken. Zo kan ik ook wetenschappelijke artikelen in het Italiaans lezen. We schrijven zelfs onze scriptie in het Italiaans. Dat wil toch wel wat zeggen. Bovendien word je bij de studie opgeleid tot Italië-expert, zodat je naast de taal ook de literatuur en cultuur goed kent.”

  Onvertaalbare woorden

  Jonatan praat ook met veel enthousiasme over een paar taalkundige vakken. “Taal is fascinerend! Zo volgde ik een vak over vertalen, waarbij ook Italiaanse studenten Nederlands aanwezig waren. Het bleek dat sommige Nederlandse woorden onmogelijk te vertalen zijn (bijvoorbeeld “gezelligheid”) naar het Italiaans en dat Italiaans andersom ook onvertaalbare woorden heeft. Daar hadden we soms uitgebreide discussies over”, vertelt Jonatan lachend.

  Literary Studies

  Maar het meest enthousiast wordt Jonatan van literatuur. Niet voor niets koos hij voor de master Literary Studies. “Die passie voor literatuur ontstond tijdens een uitwisseling naar Bologna. Ik volgde daar vakken over Dante, dé Italiaanse schrijver, en vond het geweldig hoeveel ik over zijn werk kon uitzoeken. Verder vind ik het interessant om te zien dat je theorieën over literatuur ook kunt toepassen op moderne films. Daar heb ik al voor meerdere vakken onderzoek naar gedaan.”

  Persoonlijke ontwikkeling

  Jonatan hoeft niet lang na te denken over de vraag wat het belangrijkste is dat hij aan zijn studie te danken heeft. “Persoonlijke ontwikkeling!”, zegt hij vastbesloten. “Een talenstudie dwingt je door de vele mogelijkheden om uit te zoeken wat jou interesseert. Dat je met een kleine groep studenten zit, helpt daar heel erg bij. Daardoor kunnen docenten je gerichte feedback geven. Ik begon in jaar 1 als een verlegen jongen, maar ben door mijn studie veel zelfverzekerder geworden. Ook het buitenlandverblijf in Italië heeft daar een belangrijke rol in gespeeld.”

  Voetbal en videogames

  Als Jonatan niet aan het studeren is, sport hij graag en veel. Voetbal en wielrennen zijn zijn grootste hobby’s. Verder gaat hij regelmatig naar het theater en heeft hij een zwak voor videogames. Het liefst met een historisch tintje.

  Toekomstdromen

  Een droomberoep? Jonatan zou een functie op de universiteit wel zien zitten, maar houdt graag meerdere opties open. Hij werkt momenteel naast zijn studie als Assessor, studentlid van het faculteitsbestuur en aanspreekpunt voor studenten en studieverenigingen van de faculteit. Onzeker over zijn toekomst is hij niet. “Ik zie bij afgestudeerden van Italiaans dat zij goed terechtkomen: van een baan bij de NPO tot een salesfunctie in Italië. Dat zit wel goed dus!”

  > Wil jij ook iets met Italiaans doen? Bekijk de mogelijkheden.