Talenstudie voor jou

  • Interviews

    De studiekeuze van Kiki

    “Talenkennis is enorm waardevol, van welke taal dan ook.”

    Kiki (21) zit momenteel in het laatste jaar van de opleiding Oude Nabije Oosten-studies aan de Universiteit Leiden. Binnen deze studie heeft zij gekozen voor de specialisatie Egyptologie.

    Passie voor de Oudheid

    Ondanks dat Kiki er pas tijdens het studiekeuzeproces achter kwam dat ze deze opleiding wilde doen, was de passie voor de Oudheid er al langer: “Ik hield altijd al van de Oudheid, maar ik heb ook een passie voor talen. Dat komt dus mooi samen in deze studie. In de bovenbouw van de middelbare school was ik aan het scrollen door een lijst met studies, tot ik Oude Nabije Oosten-studies tegenkwam. Tot dat moment had ik geen idee dat het bestond, maar ik was gelijk enthousiast. Ondanks dat ik me nog wel heb georiënteerd op andere studies, heb ik het altijd in mijn achterhoofd gehouden. Na het bezoeken van de Open Dagen, meeloopdagen en met studenten gepraat te hebben, had ik hier uiteindelijk het beste gevoel bij.”

    Verschillende specialisaties

    Kiki heeft binnen de opleiding voor de specialisatie Egyptologie gekozen. “Aan het begin van je eerste jaar kies je meteen een van de vier specialisaties: Egyptologie, Assyriologie, Hebreeuws en Aramees of ‘Het oude Nabije Oosten in breed perspectief’, waarbij je na het eerste jaar vooral focust op de cultuurvakken. Je begint meteen met het leren van een taal: Middelegyptisch en het hiërogliefenschrift, Akkadisch en spijkerschrift, Bijbels Hebreeuws of Oudgrieks. Ondanks de specialisaties is het nog steeds een veelzijdige opleiding. Je krijgt bijvoorbeeld vakken over archeologie en kunstgeschiedenis, maar ook over taal, cultuur en religie. Gedurende de studie specialiseer je je steeds meer, maar door de gezamenlijke vakken die er ook zijn krijg je van alles wat mee.”

    Hiërogliefen leren lezen

    Wat Kiki het meest verbaasde aan de opleiding, was hoe goed je er alle talen leert lezen. “Ondanks dat hiërogliefen best ingewikkeld zijn, kan ik nu wel bijna alles lezen.” De taal vond ze dan ook het leukste onderdeel van haar opleiding: “Ik vind het leren van zo’n oude taal heel bijzonder, omdat je daarmee echt een inkijkje krijgt in het leven en de mensen van 4000 jaar geleden. Het afgelopen jaar heb ik ook meerdere vakken gehad waarbij we vanaf echte objecten gingen lezen in het Rijksmuseum van Oudheden, dat was supertof.”

    Studielast

    Kost het leren van zo’n ingewikkelde taal dan niet ontzettend veel tijd? “Het kan soms best zwaar zijn, zeker met de taal, maar omdat we zo’n kleine groep zijn, kun je heel gemakkelijk om hulp vragen. Je hebt daarnaast zeker nog wel tijd over om er iets naast te doen, zo ben ik studentambassadeur en sinds kort ook onderzoeksassistent.”

    Uiteenlopende beroepsmogelijkheden

    Kiki zit inmiddels in de laatste fase van haar bacheloropleiding, maar ze is nog niet uitgestudeerd. “Na de studie zou ik graag de research master in Leiden willen doen. Ik zou het leuk vinden om onderzoeker te worden, maar je kunt echt alle kanten op. Onderzoek is dus een optie, maar je kunt ook terecht in de museumwereld of in de archeologie, maar bijvoorbeeld ook bij een uitgeverij.” Tot slot heeft Kiki nog een advies voor studiekiezers: “Ik denk dat het heel belangrijk is dat je iets kiest wat je echt leuk vindt en waar je vol van kunt genieten als je de studie doet. Je moet niet bang zijn om geen baan te kunnen vinden wanneer je voor een talenstudie kiest. Talenkennis is super waardevol, van welke taal dan ook.”

    >Wil je meer weten over Oude Nabije Oosten-studies? Klik hier voor meer informatie.