Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Laura

  “Wat je kunt worden met Koreastudies? Gelukkig!”

  Laura (23) heeft Koreastudies en politicologie gestudeerd in Leiden en volgt momenteel de master International relations. Juist de combinatie van die twee opleidingen vindt ze heel leuk: “In de master komt aan de ene kant de cultuur terug die ik vanuit Korea heb meegekregen, maar aan de andere kant ook mijn interesse in politiek en internationale betrekkingen.”

  Via K-pop naar Koreastudies

  Het stond voor Laura tot aan haar eindexamenjaar niet vast dat ze Koreastudies zou kiezen. “Ik wist heel lang niet wat ik wilde doen. Eerst heb ik alle opleidingen afgestreept die ik niet wilde doen, maar toen bleven er nog een hele hoop over. Pas in vwo 6 besefte ik dat ik Koreastudies wilde gaan doen. Via vriendinnen kwam ik in aanraking met K-pop, waardoor ik me meer ben gaan verdiepen in Azië. Bij Koreastudies leer je niet alleen over de taal, maar ook over cultuur en politiek. Daarnaast heb je de kans om op uitwisseling naar Korea te gaan, dus dit alles maakte dat ik wist dat dit de opleiding voor mij was.”

  Zelf richting geven aan je studie

  Binnen Koreastudies heb je de mogelijkheid om je eigen pad uit te stippelen, aldus Laura. “De helft van mijn studie gaat over het leren van het Koreaans. De andere helft bestaat uit leren over onder meer cultuur, politiek, de regio, taalkunde, literatuur en media. Ik vond het fijn dat er veel keuzevakken zijn, daardoor kun je je opleiding deels inrichten zoals jij dat wilt. Een paar vrienden van mij zijn bijvoorbeeld heel goed in de taal en zij hebben dan ook meer taalkundige vakken gekozen, maar ik houd meer van internationale betrekkingen en heb me daar dus meer in verdiept. Op die manier volg je dus dezelfde opleiding, maar geef je er je eigen draai aan.”

  Op uitwisseling naar Korea

  Laura hoeft niet lang na te denken over de vraag wat haar het meest is bijgebleven van haar opleiding: “Het semester dat we in Korea zaten. Voor het vak perspectives on Korea werden we op pad gestuurd naar musea en plekken waar je anders niet zo snel zou komen. Ik vond dit heel erg interessant, omdat je dan echt de kennis die je in Nederland hebt opgedaan kunt toepassen op wat je om je heen ziet.”

  Advies voor studiekiezers

  “Ik ben Koreastudies gaan doen, omdat dit een studie was die ik echt leuk vond. Om me heen hoorde ik vaak dat mensen studies kozen waarmee ze veel geld kunnen verdienen. Als mensen vragen wat je met mijn studie kunt worden, zeg ik ‘gelukkig’. Dat is dan ook mijn advies aan studiekiezers: denk na over wat je echt leuk vindt en kies niet iets puur omdat je denkt dat daar geld in te maken valt. Wanneer je veel plezier hebt in je studie, kom je waarschijnlijk ook terecht in een werkveld dat je echt leuk vindt.”

  Diplomaat in de dop

  Wat Laura na haar master wil doen? “Ik wil heel graag diplomaat worden, maar ik weet dat het erg competitief is. Mocht het niet lukken, dan wil ik een rijkstraineeship proberen. Als dat hem ook niet wordt, dan wil ik tijdelijk terug naar Korea om daar te bedenken wat ik dan zou willen doen. De lat ligt hoog, maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je alles eraan doet om je doelen te bereiken, je altijd wel goed terechtkomt.”

  >Wil jij ook iets doen met Koreaans? Klik hier voor meer informatie.