Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Lisa

  “Mijn liefde voor creatief schrijven bracht me bij deze studie.”

  Als kind was Lisa (20) al gek op lezen. Van Meester Jaap tot The Hunger Games, ze heeft heel wat boeken verslonden. Haar goed gevulde boekenkast is een van haar dierbaarste bezittingen. Het leek Lisa dan ook geweldig om haar liefde voor literatuur en haar passie voor creatief schrijven kwijt te kunnen in een studie. En dat lukte: de opleiding Literature & Society aan de Vrije Universiteit past perfect bij haar.

  Lezen en schrijven

  Toen Lisa op de middelbare school ontdekte dat creatief schrijven onderdeel is van de studie Literature & Society was ze direct enthousiast. Ze wilde zich het liefste bezighouden met het lezen van literatuur, in combinatie met zelf creatief schrijven. Daar sloot deze opleiding goed op aan. Lisa zit nu in het tweede jaar van haar studie en vindt Literature & Society nog interessanter dan verwacht.

  Gedeelde passie voor literatuur

  Wat ze het leukste vindt aan haar studie? Daar hoeft Lisa niet lang over na te denken: “De studenten! Bij deze opleiding zitten alleen maar mensen die echt geïnteresseerd zijn in literatuur. Daardoor hangt er een fijne sfeer. Ook de docenten zijn heel gepassioneerd en inspirerend.” Van tevoren was Lisa bang dat ze misschien minder enthousiast zou worden over lezen als ze voor haar studie verplicht veel zou moeten lezen. Het tegendeel bleek waar. “Ik ben literatuur juist nóg leuker gaan vinden. Je leert hier veel meer over literatuur dan bijvoorbeeld op de middelbare school, waardoor ik er nu met nog meer plezier een boek bij pak.”

  Vloeiend Engels

  De opleiding Literature & Society is volledig Engelstalig, iets waar Lisa heel blij mee is. “Mijn Engels is altijd goed geweest, maar door de Engelstalige colleges ben ik nog veel beter geworden in Engels. Het grootste verschil dat ik merk, is dat Engels spreken veel natuurlijker voelt. Ik heb het bijna niet meer door als ik tussen Nederlands en Engels moet switchen.”

  Persoonlijke ontwikkeling

  Het meest indrukwekkend vindt Lisa de groei die ze dankzij haar studie heeft doorgemaakt. “Toen ik voor het eerst Shakespeare moest lezen, lukte het me nog niet goed om daar in mijn eentje de boodschap uit te halen. Maar toen ik vorige week Othello van Shakespeare las, kon ik voor het eerst meelachen om de grapjes en begreep ik wat de auteur bedoelde. Een heel verschil! Ik vind het bijzonder om te merken dat ik in anderhalf jaar tijd zo ben gegroeid.”

  Een toekomst tussen de boeken

  Ook naast haar studie leest Lisa graag, zoals haar volle boekenkast al doet vermoeden. Ze grijpt nog regelmatig naar young-adultboeken, maar houdt ook van literatuur. Een lievelingsboek benoemen kan ze dan ook niet. Daarvoor vindt ze te veel boeken mooi. Na haar studie wil Lisa iets met literatuur gaan doen, maar een precieze baan heeft ze nog niet voor ogen. “Ik kijk bijvoorbeeld wat de mogelijkheden zijn binnen de uitgeverijwereld. Misschien is dat wel iets voor mij.”

  > Wil jij ook iets met literatuurwetenschap doen? Bekijk de mogelijkheden.