Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Lotte

  “Als talenstudent moet je open-minded zijn.”

  Als kind nam Lotte gerust tien boeken mee uit de bibliotheek, die ze dan in één week uit las. Die liefde voor lezen heeft ze op twintigjarige leeftijd nog steeds. Ze vindt het geweldig dat ze voor haar studie Engelse taal en cultuur in Utrecht veel kan lezen. “Daardoor blijf ik bezig met mijn passie.” Maar dat is zeker niet alles, benadrukt Lotte: “De studie Engels is breder dan vaak wordt gedacht.”

  Vlaamse in Nederland

  Lotte is van oorsprong Vlaamse, maar heeft een Nederlandse moeder. Het was de studie Engels waarvoor ze naar Nederland kwam. Best wel een spannende stap, vond ze zelf. Maar gelukkig is ze heel blij met hoe haar studiekeuze heeft uitgepakt. “Je leert in je eerste jaar over taalkunde en literatuur, en kunt je daarna in een van beide verdiepen. Ik heb gekozen voor de literaire richting, maar dankzij keuzevakken kan ik ook nog steeds vakken meepikken over andere onderwerpen. Heel interessant!”

  Kritisch lezen

  Iets wat Lotte naar eigen zeggen aan haar studie te danken heeft, is de vaardigheid om kritisch te lezen. “Daardoor ben ik niet alleen anders gaan kijken naar literatuur, maar ook naar bijvoorbeeld de media of zelfs naar politieke onderwerpen. Mijn studie heeft me daarin wel echt veranderd, ook als persoon. Ik durf beter uit te spreken wat ik vind.” Ook heeft Lotte dankzij haar studie nog beter leren communiceren en academisch schrijven.

  Bestuursjaar

  Op dit moment doet Lotte een bestuursjaar. Dat geeft haar de kans om zich een jaar te focussen op haar werk als Commissaris Onderwijs in het bestuur van haar studievereniging. Vanuit die functie organiseert ze activiteiten zoals een reünie voor alumni, onderhoudt ze contact met docenten en heeft ze allerlei algemene bestuurstaken. “Het is heel leuk om te doen en staat goed op mijn cv. Naast het bestuurswerk volg ik alsnog een paar vakken, dus ik zit zeker niet stil.”

  Passie voor muziek

  Als Lotte niet met haar studie of met bestuurstaken bezig is, dan richt ze zich graag op muziek. Dat is haar grote passie. Altijd al geweest. Lotte heeft in verschillende bandjes en koren gezeten, speelt dwarsfluit en zingt graag. “Soms vind ik het jammer dat ik nu minder met muziek doe. Mede daarom wil ik graag in mijn minor vakken van Muziekwetenschap volgen. Zo ben ik toch nog met muziek bezig. Het is fijn dat je bij dat soort combinaties kunt maken. Ook als ik Spaans wil leren naast Engels, kan dat gewoon.”

  Open-minded

  Als er één ding is wat je volgens Lotte als talenstudent moet zijn, dan is het wel ‘open-minded’. “Je moet geen tunnelvisie hebben, maar dingen graag van alle kanten willen bekijken.” Ook in haar toekomstplannen beperkt Lotte zich liever niet tot één optie. “Ik besef dat ik door mijn studie meer kan dan ik eerder dacht. Er zijn zó veel dingen die je kunt gaan doen.” In haar toekomstige baan vindt ze het belangrijk om samen te werken. “Maar ook schrijven doe ik graag. Wie weet ga ik daar nog iets mee doen!”

  > Wil jij ook iets met Engels doen? Bekijk de mogelijkheden.