Interviews
De studiekeuze van Louka
“Bij mijn talenstudie kunnen zowel alfa- als bètastudenten terecht.”
Louka (21) heeft net haar bachelor Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit afgerond en is inmiddels aan dezelfde universiteit bezig met de master Taal- en Spraakpathologie.
Een brede studie
Voor Louka lag het nooit vast dat ze Taalwetenschap zou gaan studeren. Integendeel: ze kwam pas tijdens het studiekeuzeproces achter het bestaan van de studie: “Op de middelbare school was ik me erg breed aan het oriënteren, tot ik op een gegeven moment bij de studie taalwetenschap terechtkwam. Ik ben naar de voorlichting gegaan en toen bleek dat de studie heel breed en veelzijdig was. Dit sprak me direct aan, ook omdat ik op de middelbare school naast de taalvakken biologie ook een heel leuk vak vond. Bij de voorlichting werd toen verteld dat je ook de richting van taal en gezondheid op kon gaan, waar ik gelijk enthousiast van werd.”
Gezellige groep studenten
Niet alleen de inhoud, maar ook de kleinschaligheid van de opleiding sprak Louka aan. “Ook vond ik het heel fijn dat je bij taalwetenschap iedereen heel goed kent, je hebt echt een gezellige groep mensen. Wij waren ongeveer met vijfentwintig studenten, maar het verschilt per jaar. Daarnaast heb je ook genoeg tijd over naast je studie, het is goed te combineren.”
Meer bekendheid voor de opleiding
Louka: “Ik vond zelf het maken van een studiekeuze best lastig, dus ik vind het belangrijk dat studiekiezers veel informatie krijgen en zich goed kunnen oriënteren. Dit geldt zeker voor taalwetenschap, omdat het een tamelijk onbekende studie is. Wanneer ik aan mensen uitleg wat de studie inhoudt, zijn ze altijd verbaasd over wat je er allemaal mee kunt. Daarom is het goed om het meer bekendheid te geven.”
Studie voor alfa- én bètastudenten
Louka heeft dan ook een tip voor studiekiezers: “Ga vooral gewoon naar voorlichtingen en bezoek open dagen. Probeer daarnaast één op één met een student te praten, dan krijg je toch vaak persoonlijkere ervaringen te horen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te doen wat je zelf echt leuk vindt, als het je aanspreekt zou ik er gewoon voor gaan!” Specifiek over de studie Taalwetenschap zegt ze het volgende: “Als je taalwetenschap gaat studeren, moet je in ieder geval wel van taal houden. Voor de rest is taalwetenschap een unieke studie omdat je er als alfastudent, maar ook als bètastudent terechtkunt.”
Specialiseren in eigen interesses
Binnen de studie Taalwetenschap heb je de mogelijkheid om je te specialiseren. “De studie is heel veelzijdig, er zijn vier specialisaties waaruit je kunt kiezen: ‘Meertaligheid en de Samenleving’, ‘Taal en Cognitie’, ‘Taal en Gezondheid’ en ‘Taal en Technologie’. Het is dus maar net wat je interessant vindt!” Louka heeft met haar master Taal- en Spraakpathologie ervoor gekozen om zich te verdiepen in de relatie tussen taal en gezondheid. Wat ze hierna wil gaan doen, weet ze nog niet. “Veel mensen volgen na deze master een verkort traject logopedie. Een andere optie is om het onderzoek in te gaan en er zijn nog veel meer mogelijkheden, dus ik hoop het komend jaar een duidelijker beeld te krijgen van wat ik wil gaan doen. Opties genoeg in ieder geval!”