Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Marilin

  “De studie is een tijdreis door de Griekse en Romeinse tijd.”

  Van pedagogiek en psychologie tot geneeskunde – Marilin heeft heel wat studies overwogen. Ze had op de middelbare school een N&G- en N&T-profiel, maar eigenlijk vond ze de taalvakken altijd al het leukst – en dan vooral Grieks en Latijn. Dus koos ze voor de studie die het beste past bij haar interesses. Ze meldde zich aan voor Griekse en Latijnse Taal en Cultuur in Groningen.
  Wat houdt die studie in? En waarom koos Marilin juist voor deze studie?

  Taal, archeologie en filosofie

  Marilin maakt de keuze voor Griekse en Latijnse Taal & Cultuur vooral vanuit haar liefde voor de taal. Maar de andere aspecten van de studie, zoals archeologie en filosofie, vindt ze minstens even interessant. “Taal is in feite een middel om de culturele context te begrijpen. Zo leer je via de taal veel over een cultuur die ver afstaat van de onze. Dat vind ik heel boeiend.”

  Tijdreis door de oudheid

  Marilin omschrijft haar studie zelf als een tijdreis door de Griekse en Romeinse oudheid. “In jaar 1 verdiep je je in taalvaardigheid, cultuurgeschiedenis en literatuur. Je leert steeds sneller te zien waar een tekst over gaat. Daarna ga je je verder verdiepen in bepaalde genres en volg je onderzoeksvakken over o.a. archeologie, filosofie en oude geschiedenis.”

  Voor de klas

  Marilin loopt nu stage op een middelbare school. Ze weet dan ook al bijna zeker dat ze na haar studie voor de klas wil staan als docent klassieke talen. Ze geeft al een paar jaar bijles en wordt vooral erg enthousiast van het contact met leerlingen. Elke dag haar liefde voor Grieks en Latijn overbrengen op leerlingen lijkt haar dus wel wat. Volgend jaar wil ze naast haar studie beginnen aan de bachelor psychologie, zodat ze zich nog beter kan inleven in haar leerlingen.

  Brede vaardigheden

  “Maar,” zo benadrukt Marilin, “het is een misvatting dat je met een talenstudie alleen docent kunt worden. Omdat je bij Griekse en Latijnse Taal en Cultuur heel gedetailleerd naar teksten kijkt, leer je vaardigheden aan die in veel beroepen van pas komen. Je kunt bijvoorbeeld kritisch denken, precies werken en teksten interpreteren. Met die vaardigheden kun je onder andere aan de slag gaan bij de overheid, in het bedrijfsleven of in de journalistiek. Er is zelfs een oud-student die na de studie secretaris bij de VN is geworden.”

  Kleine studie

  Of Marilin haar studie zou aanraden? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Als geschiedenis je aanspreekt en je de vakken Grieks en Latijn op de middelbare school leuk vindt, dan kan ik je de studie zeker aanraden. Ook fijn is dat het een kleine studie is, waardoor je je medestudenten allemaal kent en persoonlijk contact hebt met docenten. Een leuke bijkomstigheid!”

  > Wil jij ook iets met klassieke talen doen? Bekijk de mogelijkheden.