Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Megan

  “Ik heb geleerd echt goed te argumenteren.”

  Megan (21) is altijd al breed geïnteresseerd geweest. Uit een studiekeuzetest kwamen bij haar dan ook nogal uiteenlopende adviezen. Van marinebiologie tot psychologie en van oudheidkunde tot Engels – ze vindt werkelijk alles leuk. Maar één ding vond ze al helemaal interessant: de Amerikaanse cultuur. De opleiding American Studies in Groningen bleek dan ook echt iets voor haar. Megan is nog altijd razend enthousiast.

  Interesse in Amerika

  Megans voorliefde voor de Verenigde Staten is niet uit de lucht komen vallen. Ze heeft veel Amerikaanse familie en volgde het nieuws uit dat land al lange tijd op de voet. “Soms denken mensen dat je American Studies doet omdat je graag naar Amerika wilt verhuizen. Dat wil ik misschien wel, maar de studie is veel meer dan dat. American Studies gaat over taal, maar ook over cultuur, geschiedenis en politiek. Tegelijkertijd heeft alles wel heel duidelijk met elkaar te maken, omdat het allemaal over één gebied gaat!”

  Goed leren argumenteren

  Het belangrijkste wat Megan tijdens haar studie heeft geleerd? “Goed argumenteren! Tijdens de studie heb ik beter dan ooit leren schrijven en redeneren. Van elke punt en komma word je je bewust, en je leert ook hoe je een goed argument opbouwt.” Dat alles gebeurt in het Engels, waardoor Megans taalvaardigheid beter is dan ooit. “Zelfs met mijn accent gaat het vooruit.”

  Op haar plek

  Megan krijgt een twinkeling in haar ogen zodra ze begint te praten over de studievereniging van American Studies. Ze is binnen die studievereniging voorzitter van twee commissies. “Ik voel me mede daardoor heel erg op mijn plek bij deze studie. Met alle studenten samen (zo’n 40 per jaar) vormen we één gezellige groep en veel mensen zijn lid van de studievereniging. Het is mooi om te zien hoe iedereen elkaar helpt.”

  Muziek

  Naast haar studievereniging, een bijbaan als vertegenwoordiger voor haar studie en een grote voorliefde voor hockey, is Megan gek op muziek maken. Zingen en muziek schrijven vindt ze het leukst, maar ze speelt ook gitaar, ukelele en piano. Ooit volgde ze de vooropleiding van het Conservatorium. Megan sluit dan ook niet uit in de toekomst iets in de muziek te gaan doen. “Het liefst een beroep waarin ik muziek en American Studies kan combineren. Dat zou perfect zijn!”

  Uitwisseling naar Arizona

  Wat ze precies wil worden, weet Megan nog niet. “Mijn hart gaat uit naar schrijven, maar spreken voor een groep mensen doe ik ook heel graag. Universitair docent worden lijkt me daarom wel wat, maar ik houd ook andere opties open”. Megan is ervan overtuigd dat ze wel een leuke baan vindt, of dat nu in Nederland is of in Amerika. “Als je je bij je studie thuis voelt en de inhoud echt interessant vindt, dan kom je er wel”, benadrukt ze. Voorlopig heeft ze alvast andere spannende plannen op het programma staan: een half jaar op uitwisseling naar Arizona. “Ik zit dan vlak bij de Grand Canyon. Niet verkeerd toch?”

  > Wil jij ook iets doen met Amerikanistiek of Engelse Taal en Cultuur? Bekijk de mogelijkheden.