Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Nina

  “Bij deze studie kan ik Russisch én Italiaans leren.”

  Speciaal voor de opleiding Europese Talen en Culturen verruilde Nina haar ouderlijk huis in het Duitse Rheinland-Pfalz voor Groningen. “Er waren zo veel dingen die ik leuk vond toen ik een studie moest kiezen: talen, geschiedenis en politiek. Het liefst wilde ik met al die richtingen iets doen en ook nog eens vloeiend Engels leren spreken. Dat alles kon bij deze Engelstalige opleiding.” Na twee jaar is Nina nog steeds erg blij met haar studiekeuze.

  Veel verschillende opties

  Nina is vooral geïnteresseerd in politiek en heeft dan ook voor die richting gekozen binnen haar studie. Ze volgt vakken over de Europese politiek en over de Engelse taal en cultuur, maar heeft ook meer specialistische vakken over de Russische taal, cultuur en politiek. Dat is ook juist wat haar aanspreekt. “Je leert academische vaardigheden, kunt een taal vanaf het begin leren en hebt een breed vakkenpakket dat je deels zelf kunt samenstellen. Een paar vakken zijn verplicht, maar verder heb je veel opties om uit te kiezen. Zo volg ik naast Russisch ook vakken over het Italiaans. Heel gaaf dat dat kan!”

  Uitdagende studie

  Pittig is de opleiding soms wel, vindt Nina. “Maar op een positieve manier! Je moet je vooral in de stof vastbijten en blijven volhouden. Dan kom je er wel!” Zo schrok Nina even toen ze in haar eerste jaar drie dagen de tijd kreeg om het volledige Russische alfabet te leren. “Maar je kunt meer dan je denkt! Het is juist heel tof dat je bij de opleiding snel kennis kunt opbouwen. En de kennis van de Russische taal, literatuur en politiek kan ik vast goed gebruiken, aangezien Rusland een belangrijk land binnen Europa is”, vertelt Nina.

  Internationale toekomstplannen

  Als het over haar toekomst gaat, heeft Nina grootse dromen. Ze werkt op dit moment als ambassadeur voor haar opleiding en zou later graag een diplomatieke functie vervullen binnen de Europese Unie. Ook een baan als journalist lijkt haar wel wat. Maar voordat het zover is, wil Nina een masteropleiding volgen. Ze heeft al een master op het oog waarin ze haar interesse voor politiek en voor maatschappelijke kwesties kan combineren en waarin ze ook nog eens naar het buitenland kan reizen. Japan, Zweden of een heel ander land? Daar gaat Nina het komende jaar nog maar eens over nadenken. Opties genoeg!

  Studeren in Cork of Newcastle

  Ook volgend jaar zal Nina een deel van haar studietijd in het buitenland doorbrengen. Ze heeft een aanvraag ingediend om vakken over filosofie te volgen aan de universiteit in Cork of Newcastle. “Juist door naar het buitenland te gaan, kun je een taal goed leren en krijg je meer begrip van andere culturen.” Zo kan ze haar Engels nog verder verbeteren en zich verdiepen in een totaal nieuw onderwerp – filosofie – dat haar ook enorm interesseert.

  Tip voor studiekeuze

  Als Nina terugkijkt op haar studiekeuze is ze nog altijd erg tevreden. Ze heeft nog wel een tip voor toekomstige studiekiezers: “Ik denk dat het belangrijkste is dat je voor verschillende dingen openstaat, ook voor talenstudies. Streep een opleiding nooit meteen af, maar verdiep je in de mogelijkheden. Er zijn vaak veel meer opties dan je denkt. Kijk vooral naar waar jij blij van wordt. Is dat taal, cultuur, literatuur of politiek? Dan zou het zomaar kunnen dat een talenstudie iets voor jou is.”

  > Wil jij ook iets met een of meerdere talen doen? Bekijk de opties in onze opleidingenkiezer.