Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Pauline

  “Je wordt compleet ondergedompeld in een andere cultuur.”

  Waar het vandaan komt, weet Pauline (22) niet precies. Maar zeker is dat ze altijd al een fascinatie voor Frankrijk heeft gehad. “Ik vind de Franse taal en cultuur fantastisch. Frankrijk vind ik geweldig en Parijs is een heel interessante stad.” Tijdens haar eerste studie Geografie, Planologie en Milieu wist ze het zeker: ze miste de Franse taal en wilde daar iets mee gaan doen. Daarom is ze recent, naast haar studie Geografie, ook Franse taal en cultuur gaan studeren in Nijmegen. “Aanpoten is het zeker, maar ook leuk!”

  Waarom Frans?

  De vraag ‘Waarom Frans?’ wordt Pauline regelmatig gesteld. Maar ze heeft een prima antwoord klaar. “Het is heel belangrijk dat er mensen zijn die meerdere talen spreken. Een talenstudie opent veel deuren. Naast de taal leer je vanuit een ander perspectief kijken naar dingen. Je dompelt jezelf volledig onder in een andere cultuur en in een ander land. Dat is heel waardevol en zorgt ervoor dat je je eigen cultuur gaat relativeren. “En”, zo voegt Pauline toe, “in de geglobaliseerde wereld is het heel belangrijk om iets van andere culturen te begrijpen.”

  Voorliefde voor het menselijke aspect

  Het zijn vooral de literatuurcolleges die Pauline al vanaf jaar 1 intrigeerden. “Het begon al met de eerste analyse van een gedicht. Toen besefte ik: ‘Dit vind ik echt leuk!’.” Overigens ziet Pauline zichzelf niet als het stereotype waar mensen bij een talenstudent misschien aan denken. “Het is niet zo dat ik continu aan het lezen ben. Ik vind ook een heleboel andere dingen leuk. Ik zoek vaak juist het sociale aspect op in de studie, in zowel de taal en cultuur als in de literatuur.”

  Talenstudent én fietsfanaat

  Volgens de mensen om haar heen is Pauline iemand die er voor 200% voor gaat als ze iets écht leuk vindt. Niet alleen in haar studie, maar ook in haar passie voor fietsen. In de breedste zin van het woord. Ze spaart Peugeotfietsen, mag graag mountainbiken, en je zult haar ook regelmatig fietsen zien opknappen in het schuurtje van haar ouders. “Dat sleutelen en met mijn handen bezig zijn, vind ik heel rustgevend.”

  Stage in Marrakesh

  Haar passie voor fietsen, haar achtergrond in geografie én haar studie Frans wist Pauline allemaal te combineren in een buitenlandse stage. De bestemming? Marrakesh. Daar werkte ze bij een non-profit fietsorganisatie. Ze deed onderzoek naar hoe je jongeren kunt stimuleren om meer te fietsen en nam daarvoor interviews af. “Aan de ene kant kon ik mijn kennis over fietsgedrag gebruiken, maar mijn beheersing van het Frans was minstens zo essentieel. In Marrakesh wordt namelijk nog steeds veel Frans gesproken. Ook wist ik vanuit vakken over Francofonie al het nodige over Frans in Marokko. Francofonie is een mooi interessegebied waarin mijn voorliefde voor taal en voor geografie samenkomen. Daarom wilde ik juist graag naar een Franstalig gebied in Afrika gaan.”

  Twee masters

  Voorlopig is Pauline nog niet uitgeleerd. Voor na de afronding van haar bachelor heeft ze twee vervolgopleidingen op het oog: een master in conflictstudies en een research master op het gebied van Letterkunde. In haar werk zou ze haar interesses het liefst combineren. “Op de universiteit werken aan onderzoek, maar ook bezig zijn met beleid – dat lijkt me wel wat. En het liefst ook iets met schrijven, want ik vind het leuk om af en toe mooie teksten te schrijven.”

  > Wil jij ook iets met Frans doen? Bekijk de mogelijkheden.