Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Phaidra

  “Het enthousiasme van de andere studenten is aanstekelijk.”

  Welke opleiding goed bij haar zou passen, wist Phaidra nog niet direct na haar vorige opleiding kunstgeschiedenis. Maar nadat ze een jaar aan boord van een charterzeilschip had gewerkt en daardoor Duits had geleerd, merkte ze wel dat ze talen erg interessant vindt. Dat bracht haar bij Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam – een studie die haar uitstekend bevalt.

  Fijne sfeer

  Vooral de sfeer in de opleiding Nederlands spreekt Phaidra aan. “Er is veel enthousiasme bij de studenten, waardoor ik echt zin heb om naar college te gaan. Ook is de onderlinge sfeer heel gemoedelijk, waardoor ik sneller mijn mening uit.”

  Taalkundig onderzoek

  Phaidra is vooral geïnteresseerd in taalkunde. “Bij taalkunde leer je op een bijna natuurwetenschappelijke manier kijken naar taal. Daar zou ik me wel in willen specialiseren.” Phaidra vertelt enthousiast over een project dat ze met andere studenten heeft gedaan: “We deden onderzoek naar de invloed van tweetalig onderwijs op het Nederlands van de leerlingen. Hieruit bleek dat leerlingen uit het tweetalig onderwijs het beter deden, iets wat we niet hadden voorspeld.”

  Waardevolle inzichten

  Door kennis over taalverwerving heeft Phaidra meer bewondering gekregen voor mensen die op latere leeftijd Nederlands leren. Ook doet ze door haar studie waardevolle inzichten op: “Taal bestuderen helpt om een cultuur te begrijpen, omdat taal altijd een onderdeel is van het leven van mensen en dus van hun cultuur.” Ze benadrukt ook dat Nederlands breder is dan vaak wordt gedacht, bijvoorbeeld doordat je ook kijkt naar de rol die de Nederlandse cultuur elders ter wereld speelt.

  Voorliefde voor varen

  Phaidra mag naast haar studie graag lezen en doet ook aan yoga en dansen, maar houdt ook erg van water. Varen is een van haar hobby’s. Op dit moment werkt ze bij een rederij die privé tochten door Amsterdam organiseert. Daarvoor werkt ze voornamelijk op kantoor, maar af en toe ook op de boten.

  Toekomstplannen

  Na haar studie wil Phaidra misschien de docentenopleiding volgen. Maar onderzoek doen vindt ze ook erg interessant: “Ik help als test-assistent bij een onderzoek naar taalverwerving op kinderdagverblijven waarop zowel in het Nederlands als in het Engels met peuters wordt gesproken. Erg leuk om te doen!” In haar ideale baan wil Phaidra graag haar kennis doorgeven, binnen of buiten Nederland. Of dat nu is als docent of in een andere rol, dat weet ze nog niet precies. Dat ze de juiste studie heeft gekozen, weet ze in ieder geval zeker. Ze sluit af: “Ik zou een talenstudie aanraden aan mensen die het leuk vinden om cultuur te onderzoeken, maar die ook communicatief zijn en van taal houden.”

  > Wil je ook iets met Nederlands doen? Bekijk de mogelijkheden.