Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Roxane

  “Wat ik in de colleges leer over taalontwikkeling, zie ik terug in de praktijk.”

  Talen leren vindt Roxane (24) geweldig. Na het vwo vertrok ze naar Italië om de taal te leren. Tegenwoordig focust ze zich op het Nederlands in haar studie Taal en Communicatie (onderdeel van de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur) aan de Universiteit van Amsterdam. “Ik krijg veel colleges over argumentatie, waarbij het gaat over wat je doet met taal en hoe je dat doet. Heel interessant èn relevant!”

  Brede opleiding

  “Mensen weten niet altijd wat mijn studie inhoudt”, vertelt Roxane, “Nederlands is een heel brede opleiding.” Haar eigen interesse ligt vooral bij het schrijven, redigeren en argumenteren. Vooral dat laatste vindt ze interessant. “Door de theorieën die ik leer, ben ik me heel bewust van argumentatie. Wat maakt een speech overtuigend? Of hoe proberen foldermakers mensen ervan te overtuigen iets wel of niet te doen?” Ook vond Roxane het leuk dat ze keuzevakken bij Spaans kon volgen.

  Theorie én praktijk

  Roxane is naar eigen zeggen iemand die behoefte heeft aan praktijk. “Ik wil niet alleen in de boeken zitten, maar ook bezig zijn.” Juist door haar kennis uit de studie toe te passen, ziet ze in wat de meerwaarde is van wat ze leert. “Zo heb ik een tijdje Nederlandse les gegeven aan expats en vrouwen begeleid bij het voorbereiden van hun inburgeringsexamen. Daar heb ik veel van geleerd. Toen ik later een vak volgde over taalontwikkeling, kon ik wat ik leerde echt terugzien in de praktijk.”

  Bijbaantjes en vrijwilligerswerk

  Haar liefde voor de combinatie van theorie en praktijk blijkt ook uit Roxanes bijbaantjes en vrijwilligers­werk. “Ik vind het heel belangrijk om naast mijn studie te werken. Dan zie je veel beter wat je kunt bijdragen met je studie”, benadrukt Roxane. Ze loopt nu stage bij een uitgeverij. Daarnaast heeft ze een bijbaan waarin ze de taalvaardigheid van buitenlandse werknemers van grote bedrijven beoordeelt. Ook is ze nog steeds werkzaam als taalcoach. Vooral dat laatste vindt ze leuk om te doen. “Het geeft me veel voldoening om iemand te helpen die er alles aan doet om haar examen te halen. En de kinderen van de vrouw die ik coach, leren mij op hun beurt Arabisch.”

  Toekomstplannen

  Welke master Roxane na haar studie wil gaan doen, weet ze nog niet. Aan de ene kant haalt ze veel plezier uit het lesgeven. Tegelijkertijd lijkt het haar ook wel wat om zelf lesmateriaal te maken. Daarnaast blijven tekstschrijven en redigeren haar trekken. Ze is net begonnen met haar eigen freelance-onderneming De Taalstormer waarvoor ze werkt als tekstschrijver, redacteur en NT2-docente. Het is dan ook geen verrassing dat afwisseling voor Roxane een cruciaal aspect is in een baan.

  Goed schrijven

  Het belangrijkste wat Roxane tijdens haar studie heeft geleerd? “Absoluut schrijven! Juist door de dingen die ik naast mijn studie doe, besef ik dat goed kunnen schrijven niet zo vanzelfsprekend is als veel mensen denken.” Dat Roxane de juiste studie heeft gekozen, weet ze wel zeker. “Als je energie krijgt van het bezig zijn met taal, dan is een talenstudie echt iets voor jou.”

  > Wil jij ook iets met Nederlands doen? Bekijk de mogelijkheden.