Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Sanne

  “Juist de combinatie van vakken over taal en journalistiek is leuk.”

  Sanne (24) wist altijd al wel dat ze de journalistiek in wilde gaan, maar vindt taal ook razend interessant. Zo kwam ze uit bij Communicatie- en Informatiewetenschappen in Groningen. “Een heel brede opleiding, waarin ik veel vakken heb gevolgd over journalistiek, maar ook echt talige vakken heb gehad over bijvoorbeeld gespreksanalyse. Juist die combinatie is zo leuk.”

  Fijne sfeer

  Een van de dingen die Sanne fijn vindt aan Communicatie- en Informatiewetenschappen is dat het een vrij kleine opleiding is. “Daardoor kennen de docenten mij allemaal en heb ik ook goed contact met mijn medestudenten. Je bent geen nummertje en dat is fijn.” Sanne heeft ook veel leuke contacten overgehouden aan haar werk voor de studievereniging. “Ik was bijvoorbeeld voorzitter van een reiscommissie en een activiteitencommissie.” Die ervaringen hebben haar een mooi cv en veel leuke contacten opgeleverd.

  Onderzoek naar gesprekken

  Als Sanne terugdenkt aan haar studie, zijn er meerdere vakken waar ze met plezier op terugkijkt. “Vooral gespreksanalyse vond ik heel leuk”, begint ze. “Je analyseert dan bijvoorbeeld gesprekken tussen leerlingen en leerkrachten, arts-patiëntgesprekken of 112-gesprekken. Heel interessant wat je daar allemaal uit kunt halen!” Een ander vak dat Sanne niet snel zal vergeten, ging over corporate communicatie. Sanne vertelt: “We deden onderzoek naar alle communicatie met klanten bij de plaatselijke Albert Heijn, bijvoorbeeld mondelinge communicatie, gesprekken aan de kassa en folders. Dat vak bevestigde dat dit de juiste studie voor mij is.”

  Onderzoeksvaardigheden

  Het meest waardevolle dat Sanne tijdens haar studie heeft geleerd, is onderzoek kunnen doen via enquêtes en interviews. “Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe je goede enquêtes opstelt en de resultaten daarvan analyseert, maar ook hoe je een goed interview afneemt. Daar heb ik bij journalistiek heel veel aan.” Verder heeft Sanne aan haar studie overgehouden dat ze graag met taal in de weer is. “Als mensen in mijn omgeving moeite hebben met schrijven, bied ik vaak aan hun tekst na te kijken.”

  Werken bij RTV Noord

  Op dit moment volgt Sanne de master Journalistiek. “Het is een intensieve opleiding met veel contacturen, maar interessant is het zeker.” Sanne heeft stage gelopen bij RTV Noord en hield daar zelfs een baan aan over als freelancer voor de social-mediaredactie. “Ik monitor berichten en schrijf ook zelf teksten. Ik plaats belangrijke berichten door op Facebook, maak Instagram-foto’s, deel nieuws online en houd interacties in de gaten.”

  Ontspannen met Netflix

  Een druk leven heeft Sanne zeker met haar opleiding, bestuurswerk en werk op de redactie. Maar ze heeft het er voor over, hoewel ze ook heel graag op de bank ploft voor een avondje Netflix. “Daar kan ik na een drukke dag echt van genieten.”

  > Wil jij ook iets met Communicatie- en Informatiewetenschappen doen? Bekijk de mogelijkheden.