Talenstudie voor jou

  • Interviews

    De studiekeuze van Sterre

    “Vanuit drive, nieuwsgierigheid en plezier ontstaat heel veel moois.”

    Sterre heeft zowel Engelse Taal en Cultuur als Islamstudies gestudeerd aan de Radboud Universiteit. Inmiddels volgt ze aan diezelfde universiteit de master Linguistics (specialisatie Language and Communication Coaching).

    Van Russisch tot Chinees

    Sterre begon al op haar zestiende met studeren. Hoe kwam ze tot de keuze voor Engelse Taal en Cultuur? “Ik had altijd al veel interesse in talen en culturen, dus het was vrij snel duidelijk dat ik daar iets mee wilde doen. Ik twijfelde wel over welke talenstudie ik precies wilde doen, zo heb ik bijvoorbeeld ook gedacht aan Russisch of Chinees. Ik heb uiteindelijk voor Engels gekozen vanwege de wijdverbreidheid van de taal. Veel Nederlanders hebben wel een goed basisniveau Engels, maar het écht goed beheersen, dat is iets anders.”

    Kritisch kijken naar taal en cultuur

    Wat Sterre ook aansprak in de opleiding, was de diversiteit: “Bij Engelse Taal en Cultuur krijg je een ijzersterke basis op verschillende niveaus. Je werkt natuurlijk aan je uitspraak en grammatica, maar je analyseert ook literatuur en kijkt naar hoe taal gebruikt wordt in de praktijk. De complexiteit en gelaagdheid van een taal, dát vind ik interessant.” Bij Islamstudies ziet ze dit ook terugkomen: “Je leert er dat ook religiebeleving heel gelaagd en complex is. Ook deze opleiding draait om kritisch leren kijken naar taal en cultuur.”

    Theatervoorstelling over pretstudies

    Sterre kreeg veel te maken met vooroordelen over haar studie. In het kader van een Honoursprogramma op de universiteit maakte ze er een theatervoorstelling over. “Ik werd getriggerd door het feit dat mensen mijn opleidingen vaak bestempelen als pretstudies. Het doel van de theatervoorstelling was dan ook vooral om deze kijk op talenstudies aan de kaak te stellen en het debat hierover aan te zwengelen. Het is een thema dat me aan het hart gaat en het heeft me ook geholpen om mijn eigen kijk op het vakgebied onder woorden te brengen.”

    Specialiseren binnen de master

    Wat Sterre inhoudelijk te zeggen heeft over de vooroordelen over haar opleiding? “Veel mensen vinden het een nadeel dat een talenstudie niet opleidt tot een heel concreet beroep, maar ik zie dat juist als een voordeel. Tijdens de bachelor kun je uitvinden wat je allemaal interessant vindt, en tijdens de master kun je je specialiseren richting een concreet vakgebied. Zelf overweegt Sterre om binnen haar huidige master nog een tweede specialisatie te gaan volgen, maar zeker weten doet ze dat nog niet. Wat ze wel zeker weet: ze wil verder in het taalonderwijs. “Niet als docent Engels op de middelbare school, maar meer het één op één begeleiden van cursisten of het verzorgen van lessen voor kleine groepen. Het lijkt me interessant om de lesstof aan te passen aan specifieke behoeften van taalleerders.”

    Advies voor aankomende studenten

    Sterre heeft tot slot nog een advies voor aankomend studenten: “Hou vooral een open vizier. Zit je nu een keer tussen het aanbod aan talenstudies te snuffelen en wekt het je interesse, ga dan zeker eens naar een open dag. Als je vervolgens merkt dat je enthousiast wordt van zo’n opleiding, dan is dat volgens mij een heel goed gevoel. Vanuit drive, nieuwsgierigheid en plezier kan namelijk heel veel moois ontstaan.”

    >Wil jij ook iets met Engels doen? Klik hier voor meer informatie.