Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Thomas

  “Met een talenstudie zit je altijd goed.”

  Na het vwo koos Thomas (22) voor de opleiding Spaanse Taal en Cultuur in Nijmegen. Zijn motivatie is simpel: “Ik vind de taal gewoon mooi. En de cultuur vind ik razend interessant.” Thomas is nog altijd blij met zijn studiekeuze. Niet alleen omdat hij de vakken leuk vindt, maar ook omdat hij dankzij zijn studie een tijd in Cuba en Chili kon verblijven. Die ervaringen waren onvergetelijk en hebben hem flink uit zijn comfortzone gehaald.

  Hoog tempo

  Volgens Thomas heeft niet iedereen een goed beeld van talenstudies. “Ik merk dat talenstudies weleens worden onderschat. Bij Spaans begin je bij de start van de opleiding bij nul, maar we gaan in rap tempo door de stof heen. Binnen een paar weken behandel je alles wat je op de middelbare school in drie jaar tijd behandelt. Daardoor kun je je taalvaardigheid en kennis van de cultuur heel snel ontwikkelen”, vertelt Thomas.

  Meerdere perspectieven

  Het leukste onderdeel van zijn opleiding Spaans vindt Thomas de cultuurvakken. “Door die vakken ben ik gaan beseffen dat je elk verhaal vanuit verschillende perspectieven kunt bekijken. De Tachtigjarige Oorlog bijvoorbeeld. Op de middelbare school leer je daarover vanuit het Nederlandse perspectief; pas tijdens mijn studie maakte ik kennis met de Spaanse visie op dezelfde periode. Daar heb ik veel van geleerd. Ik ben er kritischer en ruimdenkender door geworden.”

  Stage in Chili

  Het leukste wat Thomas tot nu toe tijdens zijn studie heeft gedaan? “De stage bij de Nederlandse ambassade in Chili”, antwoordt hij direct. Hij had daar een breed takenpakket, waarbij zijn taken varieerden van het ondersteunen bij evenementen en handelsmissies tot het bijhouden van de sociale media. Het hoogtepunt was toen hij de viering van Koningsdag voor Nederlanders in Chili mocht helpen organiseren. “Ook leerde ik tijdens die stage nog beter Spaans spreken, omdat ik volledig ondergedompeld werd in de Spaanstalige wereld. Een flinke stap buiten mijn comfortzone! Net als het half jaar dat ik studeerde aan de Universidad de La Habana in Cuba.”

  Brede interesses

  Thomas vindt vooral de cultuur- en literatuurvakken leuk en is verder breed geïnteresseerd. Zo heeft hij ook vakken gevolgd van de minor Economie en Bedrijfseconomie. Op dit moment is hij bezig met de pre-master Bedrijfskunde om zijn economische kennis verder te verdiepen. Wat hij hierna wil gaan doen, weet Thomas nog niet. Wel weet hij zeker dat hij in zijn werk graag iets met de Spaanse taal wil doen en dat zijn studie daarbij goed van pas zal komen. “Met een talenstudie zit je altijd goed. Kennis van een vreemde taal is voor werkgevers vaak een groot pluspunt.”

  > Wil je ook iets met Spaans doen? Bekijk de mogelijkheden.