Interviews
De studiekeuze van Tijn
“Kennis van de Chinese taal en cultuur is juist nu heel belangrijk.”
Tijns fascinatie voor China ontstond al op de middelbare school. Toen hij bij geschiedenis les kreeg over China, werd zijn interesse voor het land aangewakkerd. Een cultuur die zo anders is dan de Nederlandse en een taal die vrij complex in elkaar zit – daar wilde hij alles over weten. De opleiding Chinastudies in Leiden is hem dan ook op het lijf geschreven.
China als grootmacht
Waarom Chinees? Volgens Tijn is de keuze voor deze studie heel logisch. “China is een grootmacht en heeft nogal wat impact op de rest van de wereld. Veel mensen richten hun blik op de VS, maar China is minstens zo belangrijk. Juist daarom is het van belang dat we ook in het westen experts hebben die de Chinese taal en cultuur kennen. Daarnaast vind ik alles rondom China gewoon heel interessant”, vertelt Tijn.
40 tot 50 tekens per week
Chinees studeren betekent niet alleen dat je de bijzondere klanken en het schrift van deze taal leert kennen. Tijn volgt ook colleges over de Chinese cultuur, geschiedenis en filosofie. Toch vindt hij de vakken over de Chinese taal het leukst. “De tekens leren is heel interessant, maar soms ook best ingewikkeld. We leren elke les zo’n 40 tot 50 nieuwe karakters. Ik houd daarom voor mezelf een woordenboekje bij. Dat kan ik altijd makkelijk in de trein of als ik in de rij sta even doornemen. Heel handig!”
Op reis naar Beijing
Natuurlijk wilde Tijn China ook graag met eigen ogen bewonderen. Daarom reisde hij vorig jaar naar Beijing. Daar merkte hij voor het eerst dat hij na een jaar al een goed woordje Chinees sprak. “De mensen om me heen spraken geen Engels, dus ik moest wel Chinees spreken als ik bijvoorbeeld de weg wilde vragen. Heel mooi om te zien dat je je door de studie al na zo’n korte tijd verstaanbaar kunt maken in de taal!”
Bijzondere taal
Het bijzondere is volgens Tijn dat in de Chinese taal ook duidelijk aspecten van de cultuur naar voren komen. “Zo bestaan in het Chinees verschillende woorden voor ‘ik’. Daarmee geef je jezelf een lagere of hogere status dan iemand anders. Zo komt de hiërarchie in de Chinese cultuur ook in de taal tot uiting”, vertelt Tijn. Ook tonen zijn in de Chinese taal heel belangrijk. “Als je een woord met stijgende intonatie uitspreekt, betekent het soms iets totaal anders dan wanneer je intonatie daalt. Het woord ‘ma’ bijvoorbeeld”, licht Tijn toe, “afhankelijk van je intonatie betekent dat ‘paard’ of ‘moeder’. Dat soort dingen moet je wel echt leren dus.”
Kennis van het Chinees én van organisaties
Naast Chinastudies studeert Tijn ook Bestuurs- en Organisatiewetenschappen. Een waardevolle combinatie voor hem! “Dankzij mijn studie Chinees heb ik een meerwaarde als ik ga werken in het internationale bedrijfsleven. Dat ik de taal en cultuur ken en weet hoe men in China werkt, is een groot voordeel als ik contact heb met Chinese partners.” Later ziet Tijn zichzelf wel werken bij een organisatie die banden heeft met China. Tot die tijd heeft hij een bijbaantje bij een apotheek en weet hij zich prima te vermaken met voetbal, vrienden, lezen én met zijn beide studies.
> Wil jij ook iets met Chinees doen? Bekijk de mogelijkheden.