Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Tom

  “Je leert binnen één jaar vloeiend Italiaans spreken.”

  Tom (22) studeert Italiaanse Taal en Cultuur in Utrecht en heeft een bijbaantje bij een pizzeria. Puur toeval, zo zegt hij zelf. Leuk vindt hij het wel om op zijn werk Italiaans te kunnen praten. Maar met de studie Italiaans kun je veel meer dan dat, zo benadrukt Tom stellig. “Door mijn studie kan ik literatuur analyseren en ben ik meer te weten gekomen over politiek, cultuur en geschiedenis.” Ook heeft de studie ervoor gezorgd dat hij Italië nóg leuker vindt.

  Onderbuikgevoel

  Volgens Tom was zijn keuze voor de studie Italiaans vooral gebaseerd op een onderbuikgevoel. “Ik wist al wel dat ik een talenstudie wilde gaan doen. Maar welke? Op de open dag triggerde een opmerking van de voorlichter bij Italiaans me. ‘Bij deze studie leer je binnen één jaar vloeiend Italiaans spreken’, zei hij optimistisch. Tom had er een hard hoofd in, maar besloot de uitdaging aan te gaan. Een jaar later moest hij toegeven dat de voorlichter gelijk had. “Je leert de taal heel snel op een hoog niveau spreken.”

  Taal, literatuur, cultuur en geschiedenis

  Inmiddels combineert Tom de studie Italiaans met de opleiding Taal- en Cultuurstudies. Hij vindt het fijn om op die manier zijn kennis te verbreden op het gebied van cultuur en geschiedenis. Maar, zo geeft hij aan, Italiaans is ook een erg gevarieerde studie. “In je eerste jaar ben je veel bezig met taalverwerving. Vergis je niet: dat gaat in een nogal flink tempo. Zo kun je al na anderhalf jaar middeleeuwse Italiaanse literatuur lezen. Dat zegt wel wat! Daarnaast verdiep je je in cultuur en geschiedenis, twee onderwerpen die mij ook erg aanspreken.”

  Meer waardering voor literatuur

  Het bijzonderste wat Toms studie hem heeft gebracht? “Dat ik literatuur meer ben gaan waarderen!”, roept hij zonder te hoeven nadenken. Vóór zijn studie las hij weinig, maar inmiddels vindt hij lezen juist heel leuk en uitdagend. Vooral de diepere lagen in een tekst zoeken, is iets waar hij veel aan heeft gehad. “Door mijn studie kan ik literatuur met een heel andere, meer kritische blik bekijken.”

  Half jaar in Siena

  Daarnaast noemt Tom zijn verblijf van een half jaar in de Italiaanse stad Siena onvergetelijk. Niet alleen vanwege de indrukwekkende paardenraces en het heerlijke eten, maar vooral vanwege de interessante vakken die hij daar volgde. Hij kreeg onder andere colleges over geschiedenis en architectuurgeschiedenis. “Het leuke was dat je veel stof uit die vakken direct in de mooie gebouwen in de stad kon terugzien”, vertelt Tom enthousiast.

  Voetbal en pizza’s

  Naast zijn studie serveert Tom dus pizza’s in een restaurant en werkt hij als student-assistent op de universiteit. Verder speelt hij voetbal met vrienden, brengt hij graag tijd door met zijn huisgenoten en begeleidt hij op de universiteit in Utrecht de introductie voor internationale studenten. Zelf reist hij overigens ook graag naar het buitenland af. Italië is daarbij natuurlijk favoriet. Op dit moment staan vooral Sicilië en Sardinië bovenaan zijn lijstje om eens te bezoeken.

  Veel mogelijkheden

  Tom heeft zich gespecialiseerd in Italiaanse literatuur. Na het schrijven van zijn scriptie voor Italiaanse Taal en Cultuur rondt hij op dit moment de opleiding Taal- en Cultuurstudies af. Ondertussen is hij zich op masteropleidingen aan het oriënteren. Een definitieve keuze heeft hij nog niet gemaakt. Eerst wilde hij een master over de Renaissance volgen, maar inmiddels is hij ook naar businessmasters aan het kijken. Aan mogelijke richtingen geen gebrek dus!

  > Wil jij ook iets met Italiaans doen? Bekijk de mogelijkheden!