Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Tosia

  “Ik zie mezelf wel op een tv-redactie werken”

  “Dat ik nu Communicatie- en Informatiewetenschappen studeer, berust een beetje op toeval”, zegt Tosia (19). Ze wilde altijd al de journalistiek in gaan, maar vond zichzelf geen typische talenstudent. Zou dat dan wel iets voor haar zijn? Op een open dag bezocht ze min of meer toevallig de voorlichting voor Communicatie- en Informatiewetenschappen op de Vrije Universiteit. “Ik heb bij veel studies gekeken. Maar hier wist ik direct: ‘Dit is het!’.”

  Interesse voor journalistiek

  Een echte talenstudent zou Tosia zichzelf dus niet willen noemen. Ze is dan wel tweetalig opgevoed als dochter van een Nederlandse vader en een Poolse moeder, maar is naar eigen zeggen niet heel goed in spelling en grammatica. Wel houdt ze erg van schrijven en is ze geïnteresseerd in fotografie en film. Verder heeft Tosia altijd al veel belangstelling gehad voor hoe mensen met elkaar omgaan en communiceren, bijvoorbeeld in gesprekken of interviews.

  Werken voor de televisie

  Tosia volgt de studie Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat ze daarbij de specialisatie Journalistiek wilde kiezen, was voor haar direct  duidelijk. “Dingen creëren met taal, bijvoorbeeld in interviews, video’s en reportages”, dat is wat Tosia het liefste doet. In de toekomst ziet ze zichzelf wel op een tv-redactie werken. Ze is zelfs al op zoek naar een stage bij de televisie, hoewel schrijven voor een krant haar ook wel wat lijkt.

  Praktijk én wetenschap

  Juist het feit dat haar studie veel verschillende kanten heeft, spreekt Tosia aan. “Aan de ene kant leer ik nu schrijven en filmen, dus echt dingen zelf dóen op een originele manier. Maar aan de andere kant is het ook een wetenschappelijke opleiding. Je leert dus ook veel over de onderliggende principes van taal en communicatie.”

  Creatieve duizendpoot

  Dat Tosia graag creatief bezig is, blijkt wel uit haar hobby’s: in haar vrije tijd is ze bezig met filmen, fotograferen, tekenen en schilderen. Ook muziek is één van haar passies: Tosia speelt gitaar en dwarsfluit, hoewel ze haar dwarsfluit al een tijdje niet meer heeft aangeraakt. Gelukkig kan ze haar creativiteit ook goed kwijt in haar studie.

  Studentreporter

  Naast haar studie helpt Tosia als vrijwilliger anderstaligen om gesprekken in het Nederlands te voeren. Daarnaast kan ze haar voorliefde voor journalistiek kwijt in haar bijbaan als studentreporter voor de universiteitskrant Advalvas. Voor de website mocht ze laatst bijvoorbeeld een reportage schrijven over de introductiedag voor internationale studenten. Lachend vertelt ze: “We kozen een originele insteek door de studenten te vragen wat ze van kroketten vinden. Dat leverde heel wat grappige reacties op.”

  > Wil jij ook iets met Communicatie- en Informatiewetenschappen doen? Bekijk de mogelijkheden.