Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Wendy

  “Ik was altijd al verliefd op de Italiaanse taal.”

  Wendy (25) gaat al zo lang als ze zich kan herinneren naar Italië op vakantie. Elk jaar reist ze met haar ouders af naar een nieuwe plek in dit land. Zo wordt Wendy elk jaar meer verliefd op de cultuur, het land, de Italiaanse zon én de mooie taal. Dat ze iets met die taal wilde gaan doen, wist ze dan ook al op jonge leeftijd. En zo geschiedde: Wendy koos voor de opleiding Italiaanse Taal en Cultuur in Leiden en is nog elke dag blij met die keuze.

  Pizza-avonden en kerstdiners

  “Naast dat ik de opleiding heel leuk vind, is ook de groep studenten heel fijn”, vertelt Wendy enthousiast. Ze verhuisde voor haar studie van Groningen naar Leiden, maar voelt zich nooit alleen. Dat komt mede door de gezellige studievereniging. “Van pizza-avonden tot een heus kerstdiner, we organiseren heel wat activiteiten. Ook de docenten doen daar gezellig aan mee. Iedereen is heel betrokken.”

  Verschillen tussen talen

  De studie Italiaans past helemaal in Wendy’s straatje. Haar interesse gaat vooral uit naar de taalvakken. Wendy vertelt: “In het eerste jaar leer je vooral de taal heel goed spreken. Daarna ga je meer de diepte in. Zo leerde ik dat er veel verschillen zijn tussen dialecten. Soms hoor je op 5 kilometer afstand al verschil. Heel bijzonder!” Wendy vindt taal leren in het algemeen razend interessant. “Ik volg nu vakken om Egyptische hiërogliefen te kunnen lezen. Maar ook bij andere talen, zoals Russisch, heb ik vakken gevolgd. Gewoon uit eigen interesse.”

  Singer-songwriter

  Naast talen leren, heeft Wendy aan hobby’s geen gebrek. Ze heeft een leuke bijbaan op de Volksuniversiteit, waar ze Italiaanse les geeft aan Nederlandse cursisten. Dat doet ze met zo veel plezier dat ze een baan voor de klas niet uitsluit. Daarnaast houdt ze van reizen en is ze singer-songwriter. Binnenkort brengt ze haar eerste single uit. Of Wendy ook in het Italiaans zingt? “Soms wel. Heel leuk om te doen is dat!”

  Onderzoek naar dialecten

  Liever nog dan lesgeven, zou Wendy na haar studie onderzoek doen naar dialecten in Italië. Ze is daar nu al mee bezig als onderdeel van haar Research Master. “Er zijn nog steeds veel Italianen die alleen een lokaal dialect spreken, terwijl die varianten van het Italiaans lang niet allemaal goed zijn onderzocht. Ik zou daar graag een bijdrage aan leveren.” De eerste stap naar die droom heeft Wendy alvast gezet. Ze heeft namelijk een beurs gekregen om in Rome onderzoek te doen naar dit onderwerp. Er verschijnt een grote glimlach op haar gezicht zodra ze het daarover heeft.

  Voorliefde voor Italië

  Dat Wendy voor het onderzoeksproject een tijdje in Rome zal blijven, vindt ze geen straf. Na het vwo woonde ze een jaar in gastgezinnen in de buurt van Milaan en Florence en tijdens haar studie volgde ze vakken in Bologna. “Inmiddels voelt Italië daardoor als een tweede thuis”, vertelt Wendy. Naast haar bezoekjes aan Italië voor de studie reist Wendy traditiegetrouw nog elk jaar met haar ouders naar Italië af. “Er zijn zo veel verschillende mooie plekken te ontdekken. Lecce is mijn favoriete Italiaanse bestemming. Maar ook Toscane – dé bestemming uit de reisgidsen – blijft mooi.”

   

  > Wil jij ook iets met Italiaans doen? Bekijk de mogelijkheden.