Interviews
De studiekeuze van Anne
“Ik heb veel geleerd, ook over mezelf. Doordat je een andere cultuur onder de loep neemt, ben ik ruimdenker geworden.”
Anne (28) zit niet graag stil. Ze is student-redacteur en vrijwilliger, loopt stage, is maatschappelijk betrokken, schrijft en staat graag in de keuken. Oh ja, en ze studeert. Japanstudies om precies te zijn. Ze is al sinds haar jeugd gefascineerd door Japan. Toch duurde het een paar jaar voordat ze zich realiseerde dat ze dáár iets mee kon doen. Inmiddels oriënteert ze zich op een uitdagende baan. Bijdragen aan de maatschappij door belangrijke thema’s via begrijpelijke teksten toegankelijk te maken – dát is haar missie.
Van hotelschool naar Japanstudies
Anne wist niet meteen dat Japanstudies dé opleiding voor haar zou zijn. Ze begon na de havo aan de Hogere Hotelschool. Het hbo paste alleen niet zo goed bij haar. Na een paar jaar werken in de horeca, bracht een spontane opmerking van haar moeder Anne bij Japanstudies. Ze vertelt: “Mijn moeder zei ‘Je hebt altijd al een interesse voor Japan gehad, kun je daar niet iets mee doen?’. Ik had daar nog nooit aan gedacht, maar had inderdaad al vanaf jongs af aan een onverklaarbare interesse voor Japan. Dat zag ik alleen meer als een hobby. Tenminste, tot dat moment.” Al snel stuitte Anne op Japanstudies in Leiden. Ze vulde een vragenlijst in die moest uitwijzen hoe goed de opleiding bij je past. Wat bleek? Op alle vlakken was het een perfecte match. “Je hoeft je bij Japanstudies niet te focussen op één niche, maar houd je bezig met taal, geschiedenis, cultuur én politiek. Precies wat ik zocht!”
Ruimte voor een open gesprek
Japanstudies is een groot contrast met de Hogere Hotelschool, vindt Anne. Je bent totaal geen nummertje. “Het is een kleine studie en we hebben een hechte groep leerlingen en docenten. Het fijne daaraan is dat je makkelijk met docenten in contact komt, bijvoorbeeld als je meer uitleg wilt over bepaalde onderwerpen. We hebben ook vaak boeiende discussies over wat we leren. Er is ruimte voor open gesprekken.”
Reis naar Japan
Ook een leuke vaste prik bij de studie is een verblijf in Japan. Helaas ging Annes reis van vijf maanden naar Japan niet door vanwege de welbekende pandemie. Maar het afgelopen jaar is ze zelf alsnog naar Japan gegaan. “Het voelde als thuiskomen, terwijl ik nog nooit in het land was geweest. Het was bijzonder om alles wat ik bestudeerd heb eindelijk in de praktijk te brengen.”
Stage op het gebied van genderstudies
Op dit moment volgt Anne de master Asian Studies. Daarnaast doet ze een communicatie- en evenementenstage bij Atria: het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Nederland. Door Japanstudies is Anne in aanraking gekomen met het thema genderstudies. Door zich daarin te verdiepen en er ook een scriptie over te schrijven (over de ‘me too’-beweging in Japan), raakte ze geïnteresseerd om meer met dit thema te doen. Haar studie komt daarbij goed van pas. “Binnen Japanstudies heb ik geleerd om een ander land en andere cultuur te bestuderen en daarbij niet te snel in vooroordelen te vervallen. Bij Atria zochten ze juist iemand met die competentie.”
Maatschappelijke missie
Daarnaast is Anne vrijwilliger bij een stichting die informatie rondom abortus toegankelijk maakt voor een breder publiek. Ook werkt Anne als student-redacteur voor het online platform Things That Talk. Later ziet ze zichzelf wel in de communicatie en redactie werken, het liefst bij een non-profit-instelling. “Ik ben best wel activistisch ingesteld en wil ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot kennis over bepaalde belangrijke onderwerpen. Niet iedereen kan bijvoorbeeld academische papers lezen, waardoor bepaalde belangrijke kennis soms alleen voor een beperkte groep toegankelijk is. Daarin wil ik graag een verschil maken.”
Open-minded door studie
Terugkijkend op haar studie, heeft Anne zeker een leuke tijd gehad. “Ik heb veel geleerd, ook over mezelf. Dat je bij Japanstudies een andere cultuur onder de loep neemt, heeft mij ruimdenker gemaakt. Ik denk minder snel dat dingen ‘anders’ zijn en probeer vanuit meerdere perspectieven te kijken.” Wat Anne ook aan haar studie te danken heeft? Discipline, roept ze glimlachend. “Het vereist wel discipline om een taal te leren die zo anders is dan het Nederlands. Maar leuk is het zeker!”