Talenstudie voor jou

  • Interviews

    De studiekeuze van Annika

    “Tijdens mijn buitenlandverblijf in Rouen ging er een wereld voor me open.”

    Annika studeerde Europese Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Binnen deze opleiding koos zij voor de richting Frans. Voor haar afstudeerscriptie ontving zij in januari 2022 de Scriptieprijs Frans. In haar vrije tijd is ze graag in de natuur, daarnaast sport ze veel en speelt ze sinds haar zevende klarinet.

    Verschillende specialisaties

    Hoe zit Annika’s opleiding precies in elkaar? “Binnen de opleiding kies je één hoofdtaal, waarin je je gedurende drie jaar verdiept. Daarnaast specialiseer je je ook in een profiel (Cultuur en Literatuur, Politiek en Maatschappij of Taal en Maatschappij). In het eerste jaar krijg je, naast de taalvaardigheidscolleges, inleidende vakken over deze profielen. Zelf heb ik gekozen voor Taal en Maatschappij. Ik ben heel erg geïnteresseerd in de psychologische kant van taal, dus bijvoorbeeld in hoe jonge kinderen hun moedertaal verwerven. Het allerleukst vind ik het om te leren over het concept tweetaligheid en in hoeverre het kennen van een tweede taal cognitieve voordelen met zich meebrengt. Dat vind ik ook zo fijn aan deze opleiding, dat er voldoende ruimte is om je te specialiseren in iets waar jouw interesse naar uit gaat.”

    Studeren in Rouen

    Binnen de studie is het mogelijk om een half jaar in het buitenland te studeren. “De buitenlandminor is geen verplicht onderdeel van de opleiding, maar het wordt wel sterk aangeraden. De meeste studenten zijn hier ook heel enthousiast over, omdat je je taalvaardigheid op die manier echt naar een hoger niveau kunt tillen. Je kunt de door jou gekozen taal en cultuur nu eenmaal het best bestuderen in het land van je doeltaal, waar je er helemaal in ondergedompeld wordt. Voor mij ging er echt een wereld voor me open, je wordt namelijk geconfronteerd met een heel andere manier van denken en doen. Je maakt van dichtbij kennis met meerdere wereldbeelden en culturen, dat is heel bijzonder om mee te maken.”

    Gelijkwaardige opleiding

    Annika hoeft niet lang na te denken wanneer haar gevraagd wordt naar vooroordelen rond haar opleiding. “Ik vind het erg zonde dat er een stigma hangt rond het bestuderen van taal en cultuur of van taal in het algemeen. Mijn studie heeft mij heel veel gebracht. Ik merk ook dat ik de kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan, kan inzetten in onder andere mijn werk als onderzoeksassistent. Het hele stereotiepe beeld van dat een talenstudie er niet toe doet of niet gelijkwaardig is aan een andere studie zou ik dus heel graag willen ontkrachten.”

    Onderzoeksmaster taalkunde

    Dat haar buitenlandverblijf vanwege corona werd uitgesteld, heeft Annika ook iets positiefs opgeleverd: “Aangezien mijn buitenlandverblijf vorig jaar niet doorging, heb ik als alternatief de minor Linguistics gevolgd. Toen ben ik dusdanig geïnteresseerd geraakt in taalkunde, dat ik nu overweeg om een onderzoeksmaster in deze richting te gaan volgen. Later zou ik graag docent willen worden op de universiteit en dit willen combineren met het doen van taalkundig wetenschappelijk onderzoek. Dat lijkt me wel een ideale combinatie.”

    Advies aan studiekiezers

    Wat Annika aan studiekiezers wil meegeven? “Volg je hart! Als jij geïnteresseerd bent in een bepaalde taal en cultuur, dan zou ik me geen zorgen maken over of er wel genoeg perspectief is op de arbeidsmarkt. Ik zou vooral de keuze maken waar jij je op dit moment goed bij voelt. Als dat een talenstudie is, kies dan vooral daarvoor en kies niet iets omdat je er denkt later veel aan te hebben. Wanneer je echt gemotiveerd en enthousiast bent voor een studie, kom je namelijk altijd wel op je pootjes terecht.”

    >Wil jij ook iets met Frans? Klik hier voor meer informatie.