Talenstudie voor jou

 • Franse Taal en Cultuur

  Heb jij wel eens overwogen om Frans te studeren? Op deze pagina zetten we alle informatie over deze boeiende en veelzijdige opleiding voor je op een rijtje. 

  Wat houdt de studie Franse Taal en Cultuur in?

  Een universitaire studie Frans is een brede en veelzijdige opleiding. Naast dat je de taal heel goed leert beheersen, wordt veel aandacht besteed aan Franstalige boeken, films en andere vormen van kunst en cultuur. Ook leer je hoe de Franse taal in elkaar zit en hoe die door de eeuwen heen veranderd is. Daarnaast verdiep je je in de geschiedenis en maatschappij van Frankrijk en de andere Franstalige gebieden in de wereld. Binnen de studie ben je dus niet alleen maar bezig met de taal zelf, maar met de hele wereld daaromheen.

  Waar kun je Frans studeren?

  De bacheloropleiding Franse Taal en Cultuur wordt op vijf plaatsen in Nederland aangeboden. Klik op de links om meer te lezen over de inhoud van de opleidingen aan de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit Utrecht. Er zijn trouwens meer universitaire studies waarin je iets met Frans kunt doen.

  Wat kun je ermee worden?

  Met een studie Franse Taal en Cultuur heb je een goede positie op de arbeidsmarkt. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag op een ambassade of in een museum. Daarnaast kun je jouw kennis als taal- en cultuurexpert ook goed inzetten in het bedrijfsleven of binnen de journalistiek. En natuurlijk kun je ook terecht in het onderwijs of de vertaalsector.

  Om dit verhaal wat concreter te maken, hebben wij een interview gehouden met Wouter, die na zijn studie Frans een inspirerende baan vond bij een museum. Bekijk hieronder de video waarin Wouter je meeneemt voor een kijkje op de werkvloer.

  Wat zeggen studenten over de opleiding?

  Over de studie Franse Taal en Cultuur bestaan veel misverstanden. Zo denken veel mensen dat je alleen maar woordjes en grammatica leert of dat je de hele dag saaie oude boeken zit te lezen. En waarom zou je eigenlijk Frans gaan studeren, als iedereen toch al Engels spreekt? In de video’s hieronder zie je hoe studenten Frans reageren op deze vooroordelen over hun opleiding.

  Wat voor mensen kiezen voor deze opleiding?

  De studie Frans wordt gekozen door studenten met heel uiteenlopende profielen. Lees de interviews om een indruk te krijgen van hun interesses en toekomstplannen. En kijk vooral ook eens op Instagram, waar we samenwerken met studieverenigingen om jou nog beter te kunnen informeren. Je kunt daar ook – via een DM – al je vragen stellen over de opleiding Franse Taal en Cultuur.

  Franse Taal en Cultuur
  Floor combineert Rechten en Frans
  “Een taal studeren is niet zomaar iets. Het niveau en tempo ligt hoog.”
  Franse Taal en Cultuur
  Eva is contentspecialist bij een universiteit
  "Met een talenstudie viel ik op bij potentiële werkgevers."
  Franse Taal en Cultuur
  Carlijn heeft een baan als literair vertaler
  “Bij sollicitaties is het een groot pluspunt als je een extra taal kent.”
  Franse Taal en Cultuur
  Jarrish gaf les in Senegal en Madagaskar
  "Andere culturen laten je nadenken over jezelf."
  Franse Taal en Cultuur
  Isabel verdiepte zich in Frans én Spaans
  "Een talenstudie is veel breder dan woorden leren."
  Franse Taal en Cultuur
  Sophie werkt als brand manager in het bedrijfsleven
  “Binnen het internationale bedrijf waar ik werk, is mijn studie Frans een meerwaarde.”
  Franse Taal en Cultuur
  Pauline liep voor haar studie stage in Marrakesh
  "Een talenstudie opent deuren."