Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Rick

  “Literatuur is meer dan alleen boeken.”

  Een interesse voor taal en literatuur heeft Rick (22) altijd al gehad. En dan in de breedste zin van het woord. Ook poëzie vindt hij bijvoorbeeld razend interessant. Hij zocht dan ook een studie waarin hij zich volledig met taal en literatuur kon bezighouden. De opleiding Literature and Society aan de Vrije Universiteit sloot daar perfect op aan.

  Literatuur en maatschappij

  Rick heeft voor deze studie gekozen omdat hij geïnteresseerd is in hoe literatuur zich verhoudt tot de maatschappij. “Het eerste wat mensen denken als ik over mijn studie vertel, is dat ik veel boeken lees. Dat klopt, maar literatuurwetenschap bestaat uit meer dan dat. Je leert juist door het bestuderen van literatuur veel over de maatschappij. Dat maakt het zo interessant”, vertelt Rick.

  Fictie, non-fictie en poëzie

  Het was Ricks voorliefde voor poëzie en fictie die hem naar de opleiding Literature & Society wist te trekken, maar door zijn studie raakte hij veel breder geïnteresseerd dan dat. “Ik vind nu ook juist non-fictie heel interessant, mede door het lezen van teksten óver de boeken die ik voor mijn studie las. Die teksten zijn soms heel literair geschreven. Ik had nooit verwacht dat leuk te vinden.”

  Zelf schrijven

  Naast het lezen en bestuderen van literatuur, schrijft Rick ook graag zelf teksten. Die stuurt hij ook zo nu en dan actief op naar tijdschriften. “Ik had altijd al interesse in poëzie, maar door mijn studie raakte ik geïnspireerd om zelf gedichten te schrijven.” Hoewel Rick een Engelstalige opleiding volgt, heeft hij ook belangstelling voor Nederlandse literatuur. “Wat ik leer, kan ik in beide talen toepassen. Ik ben juist door het bestuderen van teksten in het Engels ook de Nederlandse taal interessanter gaan vinden.”

  Hoofdredacteur van een tijdschrift

  Creatief schrijven is een grote hobby van Rick. Al in zijn eerste studiejaar startte hij samen met een docent van het vak Creative Writing een online tijdschrift over dit onderwerp: Expanded Field Journal. Het tijdschrift wordt gemaakt door studenten, maar richt zich op een breder publiek. Rick is hoofdredacteur en ziet die functie als een mooi opstapje naar een baan in het literaire veld. Zo wordt hij nu al regelmatig bij literaire evenementen betrokken. Ook werkt hij samen met schrijfster Annelies Verbeke aan Nederlandse en Engelse vertalingen van korte verhalen uit vrij onbekende talen. “Daar hebben we onlangs een bloemlezing van uitgebracht.”

  Werken op een redactie

  Na zijn studie zou Rick graag als redacteur willen werken. Ook zelf schrijven lijkt hem geweldig. Maar eerst staan zijn scriptie over de dichter Frank O’Hara en een vervolgopleiding op het programma. “Ik heb me net ingeschreven voor de Engelstalige master Creative Writing in Parijs. Dat is meteen een mooie manier om uit te vinden of in het buitenland wonen en werken ooit iets voor mij zou zijn. Die optie houd ik namelijk graag open.”

  > Wil jij ook iets met literatuurwetenschap doen? Bekijk de mogelijkheden