Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Ümmünur

  “Tijdens de studie leer je verschillende puzzelstukjes met elkaar verbinden.”

  Ümmünur (21) is tweedejaarsstudente Nederlandse Taal en Cultuur in Utrecht en houdt momenteel bezig met het taalkundige aspect van de opleiding. “Sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door taal. Het bestaat uit zoveel elementen die wij in het dagelijkse leven gebruiken, maar waar we niet bij stilstaan. Tijdens de opleiding worden al deze losse elementen geanalyseerd en gecombineerd tot één geheel”, vertelt Ümmünur.

  Meertaligheid

  Tijdens haar jeugd was het voor Ümmünur heel natuurlijk om twee verschillende talen te spreken. Hierdoor heeft ze op een andere manier naar de Nederlandse taal kunnen kijken. “Ik was al vrij vroeg bezig met het vertalen van woorden van de ene naar de andere taal en vroeg thuis om hulp als ik iets niet kon uitdrukken in één van die talen. Ik kijk erop terug als een erg leuke en leerzame ‘ontdekkingstocht’, waarin ik heb geleerd over de unieke eigenschappen die elke taal heeft en over de bijzondere lading van specifieke woorden en woordgroepen.”

  Mijn studiekeuze

  Door mijn meertalige opvoeding had ik altijd al veel belangstelling voor taal. “Hoewel ik talen erg leuk vond, is de opleiding Nederlandse taal en cultuur niet altijd mijn eerste studiekeuze geweest. Met dank aan enthousiaste docenten en de mogelijkheden die mijn middelbare school bood, kwam ik er later achter dat ik het echt leuk vind om op verscheidene vlakken bezig te zijn met taal. In het bijzonder door activiteiten zoals het debatteam en lesonderdelen zoals poëzie, betogen en TED Talks, merkte ik dat ik veel plezier haalde uit het taal- en letterkundige aspect van het Nederlands.”

  Keuzestress

  Studenten kunnen uit heel veel verschillende opleidingen kiezen. “Voor toekomstige studenten is mijn tip om jouw twijfels en vragen op te schrijven. De studie Nederlands verschilt namelijk heel erg van het schoolvak Nederlands. Bekijk wat jij nu heel erg leuk vindt en wat je eventueel mist. Met al deze vragen kan je terecht bij studenten, de decaan van de middelbare school en begeleiders van de opleiding via de website, open dagen en meeloopdagen. Tenslotte raad ik middelbare scholieren aan om in gesprek te gaan met docenten op school die deze opleiding hebben gevolgd. Dit kan verschillende nieuwe inzichten opleveren!”

  De studie als talenpuzzel

  De kracht en pracht van geschreven en gesproken woorden blijven Ümmünur continu verrassen. “En dit wordt voor mij elke keer bevestigd tijdens de opleiding. In mijn ogen is het één grote puzzel en word je gedurende de bacheloropleiding voorbereid op het vinden en verbinden van de juiste stukjes.”

  Binnen de studie Nederlands worden die puzzelstukjes gevormd door de onderdelen letterkunde, taalkunde en taalbeheersing. “De letterkundige groep is een aardig groot geheel waarin naar identiteit, historie en verborgen boodschappen wordt gekeken. De taalkundige groep wordt weer gevormd door puzzelstukjes die zich richten op de sociale, communicatieve en systematische aspecten. Deze twee grote groepen worden met elkaar verbonden door losse puzzelstukjes, zoals wetenschappelijke onderzoeken en professoren die de brug vormen tussen beide groepen. Door al die stukjes aan elkaar te leggen, heb je aan het einde van de bacheloropleiding een mooie grote puzzel!”

  De details

  Binnen de opleiding is er ook veel ruimte voor de meertalige belangstelling van Ümmünur. “Ik vind het erg leuk om te zien hoe talen van elkaar verschillen, maar tegelijkertijd ook heel veel overeenkomsten vertonen. De opleiding besteedt hier veel aandacht aan met vakken zoals “Hoe talen verschillen” en “Intercultural communication”. Vaak zit je met studenten van meerdere opleidingen, wat naar mijn mening veel waardevolle inzichten oplevert. Een simpel voorbeeld is het woord “verjaardag” in het Nederlands en “doğum günü” (gelijk aan “birthday” in het Engels) in het Turks. Ondanks dat beide woorden hetzelfde betekenen, laat een gedetailleerdere blik zien dat verjaardag verwijst naar het verjaren, oftewel ouder worden en dat het woord doğum günü / birthday verwijst naar de geboortedag. Deze vergelijking van talen maken voor mij de puzzel echt compleet.”

  Mogelijkheden

  De studie Nederlands biedt voor Ümmünur veel mogelijkheden. “Met de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur kan je verschillende wegen inslaan en is er voor iedereen de mogelijkheid om zich te richten op wat ze echt leuk vinden. Met de opleiding kan je veel verschillende kanten op om het werkveld in te stappen. Momenteel liggen mijn ambities in het voortgezet onderwijs. Op deze manier hoop ik mijn interesse voor taal en pedagogiek te kunnen combineren met als doel leerlingen te helpen de juiste puzzelstukjes samen te voegen tot een mooi geheel.

  >Meer weten over de studie Nederlands? Klik hier voor meer informatie.