Talenstudie voor jou

 • Duitse Taal en Cultuur

  Heb jij wel eens overwogen om Duits te studeren? Op deze pagina zetten we alle informatie over deze boeiende en veelzijdige opleiding voor je op een rijtje. 

  Wat houdt de studie Duitse Taal en Cultuur in?

  Een universitaire studie Duits is een brede en veelzijdige opleiding. Naast dat je de taal heel goed leert beheersen, wordt veel aandacht besteed aan Duitstalige boeken, films en andere vormen van kunst en cultuur. Ook leer je over de Duitse geschiedenis, de relatie tussen Nederland en Duitsland en de rol van het land in Europa. Binnen de studie ben je dus niet alleen maar bezig met de taal zelf, maar met de hele wereld daaromheen.

  Waar kun je Duits studeren?

  De bacheloropleiding Duitse Taal en Cultuur wordt op vijf plaatsen in Nederland aangeboden. Klik op de links om meer te lezen over de inhoud van de opleidingen aan de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit Utrecht. Er zijn trouwens meer universitaire studies waarin je iets met Duits kunt doen.

  Wat kun je ermee worden?

  Met een studie Duitse Taal en Cultuur heb je een goede positie op de arbeidsmarkt. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag op een ambassade of in een museum. Daarnaast kun je jouw kennis als taal- en cultuurexpert ook goed inzetten in het bedrijfsleven of binnen de journalistiek. En natuurlijk kun je ook terecht in het onderwijs of de vertaalsector.

  Wat zeggen studenten over de opleiding?

  Over de studie Duitse Taal en Cultuur bestaan veel misverstanden. Zo denken veel mensen dat je alleen maar woordjes en grammatica leert of dat je de hele dag saaie oude boeken zit te lezen. En kun je eigenlijk wel een goede baan vinden met Duits? In de video hieronder zie je hoe een student Duits reageert op deze vooroordelen.

  Wat voor mensen kiezen voor deze opleiding?

  De studie Duits wordt gekozen door studenten met heel uiteenlopende profielen. Lees de interviews om een indruk te krijgen van hun interesses en toekomstplannen. En kijk vooral ook eens op Instagram, waar we samenwerken met studieverenigingen om jou nog beter te kunnen informeren. Je kunt daar ook – via een DM – al je vragen stellen over de opleiding Duitse Taal en Cultuur.

  Duitse Taal en Cultuur
  Jona studeerde in Berlijn
  “Het is waardevol om expert te zijn in een taal en cultuur.”
  Duitse Taal en Cultuur
  Christiaan combineert Duits en filosofie
  “Je leert vanuit een ander perspectief naar de maatschappij te kijken.”
  Duitse Taal en Cultuur
  Iris deed onderzoek bij de provincie Overijssel
  "Iedereen moet weten hoe leuk Duitsland is.”
  Duitse Taal en Cultuur
  Han werkt als projectmanager
  “Door mijn studie Duits heb ik een uniek profiel in het bedrijfsleven.”